Dip z fety z pieczonymi pomidorkami • przepis • składniki • przygotowanie
Idealny dip na każdą imprezę? To musi być dip z fety! Ten puszysty krem w stylu greckim nie ma sobie równych. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do naprawdę wielu przekąsek, a także jako samodzielne danie.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY DIP Z FETY
Składniki dipu umieszczamy w rozdrabniaczu i mieszamy, aż uzyskamy puszysty krem.
PIECZEMY POMIDORKI
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej pomidorki, polewamy je oliwą i posypujemy solą i pieprzem do smaku. Pieczemy je przez ok. 20 minut, uważając, aby się nie przypaliły.
PODAJEMY DIP Z POMIDORKAMI
Na głęboki talerz nakładamy dip z fety. Na nim układamy podpieczone pomidorki i całość skrapiamy oliwą pozostałą po pieczeniu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1005,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
502,8 kcal
Tłuszcz
39,5 g
Węglowodany
13,1 g
Błonnik
1,6 g
Białko
25,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chlebek jabłkowo-cynamonowy
Jabłka nadają mu wilgotności, a dzięki orzechom wspaniale chrupie! Chlebek jabłkowo-cynamonowy według przepisu Pawła wypełni Twoją kuchnię zapachami jesieni. Skusisz się?

Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
Zobacz, jak krok po kroku przygotować ravioli z ricottą, szpinakiem i parmezanem, oblane sosem maślanym z szałwią!

Zapiekana polędwica wieprzowa na białej fasoli
Delikatna polędwica wieprzowa zapieczona z mozzarellą. Smakuje doskonale z dodatkiem białej fasoli.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lody jogurtowo-brzoskwiniowe na patyku
Słodki smak brzoskwiń zaklęty w idealnie kremowej konsystencji zamrożonego jogurtu ochłodzi nawet w najgorętsze dni!

Herbata jabłkowo-cynamonowa
Kochasz korzenne smaki? Mamy coś dla Ciebie! Wypróbuj przepis na aromatyczną herbatę z intensywnym korzennym smakiem!

Kanapka paryżanka
Delikatny rogalik, twaróg, odrobina konfitury i listki mięty – pyszny pomysł na francuskie śniadanie w pięć minut!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chorwacki pilaw z jagnięciną
Jaka jest kuchnia w stylu chorwackim Aromatyczna, różnorodna, zakochana w ryżu i doskonałym mięsie! Poznaj ją lepiej, przygotowując pilaw z jagnięciną!

3 sposoby na dania z ryżu
Jak wykorzystać ryż w kuchni? Poznaj 3 pomysły Karola na proste i szybkie dania, które zasmakują całej rodzinie!

Wegańskie florentynki
Inspirowane klasykiem wśród włoskich deserów pyszne wegańskie florentynki według przepisu Kingi. Zobacz, jak łatwo je przygotować!