Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem • przepis • składniki • przygotowanie
Wariacja na temat sernika i oryginalny pomysł na wykorzystanie kaszy gryczanej. To słodki i zdrowy deser dla każdego.

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK
do 180°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Małe foremki np.
KOKILKI, DOKŁADNIE WYSMARUJ
je masłem i obsyp cukrem.
USUŃ NADMIAR CUKRU
i wstaw foremki do lodówki.
KOSZĘ UGOTUJ TAK,
aby sie rozgotowała.
PRZYGOTOWANIE UGOTOWANĄ KASZĘ
wrzucamy do miksera i miksujemy. ZMIKSOWANĄ KASZĘ PRZEKŁADAMY: do miski.
DODAJEMY SER
mascarpone.
MIESZAMY, AŻ SER
dokładnie połączy się z kaszą.
BIERZEMY 4 JAJKA,
oddzielamy żółtka od białek.
DODAJEMY 50 G
cukru do białek i 50 g cukru do żółtek.
ŻÓŁTKA UBIJAMY JE
na sztywną masę.
SKÓRKĘ Z 1
limonki ścieramy do miski z kaszą i serkiem.
DODAJEMY STARTY NA
drobnych oczkach imbir. WSZYSTKO DOKŁADNIE: mieszamy.
DO MASY DODAJEMY
ubite żółtka.
DOKŁADNIE MIESZAMY W
celu idealnego połączenia składników.
DO MASY DODAJEMY
ok. 5 G MĄKI: ziemniaczanej, 30 g mąki pszennej i 1 g (szczyptę) proszku do pieczenia. WSZYSTKO DOKŁADNIE: mieszamy.
BIAŁKA Z CUKREM
ubijamy na sztywną pianę, którą następnie dodajemy partiami do masy, starając się ją delikatnie mieszać.
OSTATNIĄ PARTIĘ UBITYCH
białek mieszamy bardzo delikatnie.
JEŚLI MASA WYDAJE
się zbyt luźna (powinna być na tyle stabilna, że daje się ładnie zarabiać), możemy dodać jeszcze trochę mąki.
WYJMUJEMY FOREMKI Z
lodówki, masę równomiernie nakładamy do foremek.
FOREMKI WYKŁADAMY NA
blachę do pieczenia.
W MASIE ZANURZAMY
kawałki pokruszonej czekolady.
BLACHĘ Z FOREMKAMI
wkładamy do piekarnika na ok 30 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2949,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
737,3 kcal
Tłuszcz
46,2 g
Węglowodany
65,7 g
Błonnik
16,1 g
Białko
16,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krem z borowików
Przepis na prosty i bardzo smaczny krem z borowików. Najlepsza zupa grzybowa jaką kiedykolwiek jadłeś – odwiedź Kuchnię Lidla i przekonaj się sam!

Kora dębu - ciasto z bakaliami i brzoskwiniami
Czy można połączyć delikatność biszkoptu z wyrazistym smakiem bakalii i soczystych brzoskwiń? Kora dębu (nazywane także korą orzechową) to ciasto, które udowadnia, że takie połączenie to przepis na kulinarny sukces. Poznaj przepis na to niecodzienne, niezwykle smaczne ciasto!

Wegańska pieczeń z czerwonej soczewicy
Ta pieczeń jest idealna nie tylko dla osób lubiących dania mięsne! Idealnie sprawdzi się jako dodatek na kanapkę lub do lunchboxa. Przygotujesz ją w bardzo prosty i szybki sposób. Sprawdź!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Naleśniki z boczkiem
Daria na śniadanie serwuje boczek i jajka, czyli klasyk inspirowany Ameryką, podany w nowoczesnym wydaniu!

Owsiane babeczki śniadaniowe
Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie? Spróbuj babeczek śniadaniowych w trzech smakach według przepisu Kingi Paruzel!

Ciasto francuskie ze szpinakiem – przepis
Apetycznie chrupią, a po pierwszym kęsie ujawniają pyszny, szpinakowy farsz! Spróbuj wytrawnych ciasteczek Karola – są idealne na przekąskę lub na szybki lunch!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto skubaniec z agrestem
Wspomnienie dawnych lat w słodkiej odsłonie – ciasto skubaniec, nazywane też pleśniakiem, przeniesie Was w czasie do przeszłości pełnej domowych smaków. W wersji z agrestem smakuje naprawdę wyjątkowo!

Czekoladowe babeczki z kubka
Czekoladowe babeczki upieczone w mikrofalówce to przepis Pawła na ekspresowy deser! Wypróbuj i przekonaj się, jakie to pyszne!

Stripsy z kurczaka
Stripsy z kurczaka, czyli jeden z ulubionych klasyków kuchni w stylu amerykańskim! Według przepisu Kuby przygotujesz je niemal bez dodatku tłuszczu w airfryerze i podasz z pysznym sosem.