Pesto pistacjowe • przepis • składniki • przygotowanie
Sos, który jest niezwykle prosty i pyszny, czyli domowe pesto pistacjowe. Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się idealnym dodatkiem do makaronu i nie tylko.

Czas przygotowania
5 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIAMY PISTACJE I SER
Do pojemnika miksującego przekładamy pistacje, kawałki parmezanu i czosnek. Całość rozdrabniamy, korzystając zprogramu „własne ustawienia” / czas: 10 sekund / prędkość: 10. Na koniec zgarniamy składniki ze ścianek za pomocą szpatuły.
MIKSUJEMY PESTO
Do rozdrobnionych składników dodajemy bazylię, oliwę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i rozdrabniamy, używającprogramu „własne ustawienia” / czas: 15 sekund / prędkość: 6. Gotowe pesto zgarniamy ze ścianek urządzenia i przekładamy do słoiczka lub dodajemy bezpośrednio do ugotowanego makaronu (przygotowana porcja sosu wystarczy na ok. 250-300 g).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
914,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
457,1 kcal
Tłuszcz
42,3 g
Węglowodany
9,2 g
Błonnik
2,9 g
Białko
13,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa kalafiorowa
Duża ilość warzyw i świeżego koperku – przygotuj zupę kalafiorową, którą pokocha cała rodzina!

Marynowane pieczarki
Prosty pomysł na przekąskę. Pieczarki skąpane w aromatycznej marynacie doskonale komponują się z szynką i pieczywem.

Owocowe smoothie dla dzieci
Wystarczy kilka składników, by przygotować pyszne, pożywne smoothie! Przygotuj je razem z Darią Ładochą!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Truskawkowe tiramisu
Truskawkowe tiramisu, czyli przepyszny deser inspirowany tradycyjną, słodką, włoską przekąską. Przygotuj go i ciesz się smakiem świeżych truskawek w wyjątkowej odsłonie.

Szakszuka z kuminem
Orientalne śniadanie? Nic trudnego! Zrób szakszukę z Okrasą!

Sałatka z awokado i ogórków z szynką prosciutto
Lekka sałatka skropiona przepysznym, miodowo-musztardowym sosem. Prosty, szybki i efektowny pomysł na danie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
Poznaj przepis na marynowane w klasycznej zalewie octowej kurki. Świetne jako dodatek do dań!

Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe
Słodkie kolce jeżyków Pawła zasmakują nie tylko najmłodszym! Spróbuj połączenia kruchych ciasteczek z czekoladową masą pełną migdałów i żurawin!

Surówka z białej rzodkwi
Surówka z białej rzodkwi z dodatkiem marchewki i ogórka po azjatycku to doskonały przykład dania, które nie tylko zachwyca swoim wyjątkowym smakiem, ale także niesamowitą prostotą i świeżością składników. Połączenie chrupiącej białej rzodkwi, soczystej marchewki i świeżego ogórka ze słodko-kwaśną marynatą i nutą sezamu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom orientalnego stylu gotowania.