Dżem, konfitura i galaretka owocowa • przepis • składniki • przygotowanie
Trzy smaki – wiele zastosowań! Przygotujcie przetwory owocowe według przepisu Pawła, by przekonać się, jak smakują na kanapce, gofrach lub naleśnikach – także zimą!

Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ ZAKRĘCANE SŁOICZKI
tarkę o drobnych oczkach ręczną wyciskarkę do cytrusów blender Konfitura z czerwonej porzeczki z malinami Umyte porzeczki bez ogonków i umyte maliny przekładamy do garnka z wodą i gotujemy na średnim ogniu, aż owoce się rozpadną. CO JAKIŚ CZAS: mieszamy.
DODAJEMY CUKIER,
mieszamy.
POD KONIEC GOTOWANIA
zmniejszamy ogień.
GDY KONFITURA ODPARUJE
i osiągnie odpowiednią konsystencję, zdejmujemy garnek z ognia, a gorącą konfiturę ostrożnie przelewamy do słoiczków.
SŁOICZKI ZAKRĘCAMY.
DŻEM ŚLIWKOWY UMYTE
śliwki pozbawione pestek kroimy na mniejsze cząstki i przekładamy do garnka z wodą.
DODAJEMY SKÓRKĘ STARTĄ
z pomarańczy i wyciśnięty z nich sok. ZAGOTOWUJEMY.
DODAJEMY CUKIER ŻELUJĄCY
i gotujemy jeszcze przez chwilę.
POD KONIEC GOTOWANIA
zmniejszamy ogień.
GOTOWY, GORĄCY DŻEM
przekładamy do słoiczków.
GALARETKA BRZOSKWINIOWA Z
wanilią Umyte brzoskwinie pozbawione pestek kroimy na mniejsze cząstki i przekładamy do garnka z wodą.
MIESZAMY I GOTUJEMY
na wolnym ogniu do momentu, aż brzoskwinie lekko zmiękną.
DODAJEMY NASIONKA LASKI
wanilii oraz laskę wanilii.
BRZOSKWINIE GOTUJEMY, AŻ
całkowicie zmiękną.
DODAJEMY CUKIER ŻELUJĄCY,
zagotowujemy. LASKĘ WANILII WYJMUJEMY: z garnka. DODAJEMY SOK WYCIŚNIĘTY: z cytryny.
BRZOSKWINIE BLENDUJEMY NA
jednolitą masę.
GOTOWĄ, WCIĄŻ GORĄCĄ
galaretkę brzoskwiniową przelewamy do słoiczków.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5306 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
265,3 kcal
Tłuszcz
0 g
Węglowodany
66 g
Błonnik
0,1 g
Białko
0,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dressing musztardowo-miodowy
Dressing musztardowo-miodowy to idealny dodatek do sałatek, grillowanego kurczaka, a także kanapek. Spróbuj!

Smażony seler z boczkiem i migdałami
Seler to nie tylko jeden ze składników warzywnego bulionu. Świetnie smakuje również smażony. Spróbuj połączenia z boczkiem i migdałami – na purée.

Ryżowe placuszki z owocami
Placki, placuszki – kocha je każdy! W tej ryżowej wersji z dodatkiem owoców zdecydowanie podbiją Wasze serca i stoły. Sprawdźcie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smoothie z kiwi i ogórków
Niezwykłe połączenie kiwi, ogórków i soku pomarańczowego zagwarantuje Ci smaczne orzeźwienie!

Sos chrzanowy
Intensywny, lekko ostry sos chrzanowy to doskonały dodatek kulinarny, który wzbogaca smak wielu potraw kuchni Europy Środkowo-Wschodniej. Chrzan to roślina już od wielu wieków znana ze swoich właściwości zdrowotnych, nic więc dziwnego, że jest tak chętnie używana w kuchni. Jak zrobić wyrazisty i aromatyczny sos na bazie chrzanu, który doda potrawom charakteru?

Klasyczna jajecznica
Niektórzy twierdzą, że w klasyka obroni się zawsze. Przekonaj się, czy klasyczna jajecznica ze szczypiorkiem z przepisu DG smakuje tak, jak lubisz!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Schab z morelami
Słodki akcent w wędlinie zapewnią suszone morele! Przygotuj schab z szynkowaru i ciesz się smakiem kanapek z domowymi wyrobami.

Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
Makaron i tuńczyk świetnie komponują się ze sobą w sałatkach. Wykorzystaj to połączenie, przygotowując prostą i szybką sałatkę warstwową wg przepisu Karola!

Odwrócone ciasto z ananasem
Ciasto ananasowe z plastrami skarmelizowanego ananasa na wierzchu, z delikatnym ciastem z dodatkiem wiórków kokosowych. Świetne połączenie smaków w cieście wg przepisu Pawła Małeckiego!