Zębacz smugowy pieczony w limonkowej marynacie • przepis • składniki • przygotowanie
Najsmaczniejsze przepisy często są bardzo proste – tak jest i w tym przypadku! Poznaj przepis na pieczonego zębacza z limonką i kaparami.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Filety z zębacza myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie masło łączymy z sokiem wyciśniętym z 2 limonek, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Dodajemy szalotkę pokrojoną w piórka, czosnek posiekany w plasterki, kmin oraz kapary.
MARYNUJEMY RYBĘ
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy filety i polewamy przygotowaną marynatą. Dodajemy posiekany szczypiorek i pozostałe 2 limonki pokrojone w plastry.
PIECZEMY RYBĘ
Rybę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 17 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. Podawaj ze świeżą sałatą, pomidorami, cebulą i oliwkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1593,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
398,4 kcal
Tłuszcz
22,7 g
Węglowodany
12,7 g
Błonnik
36,1 g
Białko
36,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Młoda kapusta z salsą z pomidorów
Odkryj na nowo wyjątkowy smak sezonowej, młodej kapusty z salsą z pomidorów i przygotuj ją według przepisu Karola Okrasy – w domowej kuchni lub na grillu!

Ciasto Shrek
Ciasto Shrek to kolorowe, warstwowe ciasto, które ujmuje zarówno dzieci, jak i dorosłych. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu zielonemu kolorowi, który nawiązuje do popularnej postaci z bajki. To połączenie delikatnego biszkoptu, kremowej masy budyniowej i orzeźwiającego smaku galaretki oraz innych pysznych składników, któremu nie da się oprzeć! Już dziś sprawdźcie, jak smakuje ciast Shrek!

Krem sułtański ze świeżymi owocami
Wyjątkowy, klasyczny deser, który od lat święci triumfy w polskich kawiarniach. Dowiedz się, jak prosto przygotować go w zaciszu domowej kuchni, i wypróbuj przepis Pawła!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Nadziewane czekoladowe zajączki
Zobaczcie, jak łatwo urozmaicić gotowe figurki czekoladowych zajączków i dodać im smaku. Sami zróbcie puszysty krem limonkowy na bazie serka mascarpone i śmietanki, dodajcie migdałowych ciasteczek oraz malin i gotowe!

Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek
Sernik na zimno na spodzie z ciasteczek korzennych, idealny do przygotowania, kiedy do świętowania zostało naprawdę mało czasu. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań przy kawie i imprez.

Pierś kurczaka z bakłażanem
Ta potrawa to dowód na to, że wystarczy zaledwie kilka prostych składników, by przygotować doskonałe danie w stylu włoskim!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka z kurczakiem na purée ziemniaczano-kukurydzianym
Kiedy kawałki kurczaka zanurzą się w kremowy purée z ziemniaków i kukurydzy, to wiadomo, że będzie pysznie.

Sernik na zimno z mango i nasionami chia
Orzeźwiający sernik na zimno o smaku mango i cytryny z kokosową nutą. To świetny pomysł na deser w ciepły dzień i nie tylko!

Crookie, czyli croissant z ciasteczkiem
Wyjątkowa słodka hybryda croissanta z ciasteczkiem, czyli crookie! Sprawdź, jak smakuje ten powstały we Francji przysmak przygotowany z przepisu Pawła Małeckiego.