Filet z łososia z kaszą jęczmienną i kremem z kalafiora • przepis • składniki • przygotowanie
Soczysta ryba marynowana w kolendrze, podana z gęstym, apetycznym sosem warzywnym, kaszą i paprykowym pesto. Pycha!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ
moździerz folię spożywczą blender * Zanim zaczniemy: 2 papryki polewamy niewielką ilością oleju rzepakowego, nacieramy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na mniej więcej 25 minut.
NASTĘPNIE PAPRYKĘ ZAWIJAMY
w folię spożywczą i odstawiamy.
* UGOTUJ 150
g kaszy jęczmiennej (w wodzie z 1 liściem laurowym).
PURÉE Z KALAFIOREM
Umyty kalafior kroimy na mniejsze kawałki (wycinamy jego najtwardsze części, nie używamy ich).
WRAZ Z POKROJONYMI
na mniejsze części, obranymi ziemniakami wrzucamy go do gotującej się, osolonej wody (ilość wody w garnku powinna być na tyle odpowiednia, by zakryć całość).
GOTUJEMY OK.
10-15 MINUT POD
przykryciem, do miękkości.
PO UGOTOWANIU ODLEWAMY
cześć wody z garnka i miksujemy na gładką masę.
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ
ilością mielonego białego pieprzu, szczyptą soli, 3-4 łyżkami słodkiej śmietany, posiekanym imbirem i miodem.
PO ZAGOTOWANIU DODAJEMY
sok z cytryny.
NASTĘPNIE DODAJEMY 2-3
kosteczki lekko zmrożonego masła, dzięki czemu całość nabierze aksamitnego smaku. WSZYSTKO ENERGICZNIE: mieszamy.
ŁOSOŚ KOLENDRĘ UCIERAMY
w moździerzu.
DODAJEMY STARTĄ SKÓRKĘ
z 1/2 cytryny, ok.
2-3 ŁYŻEK OLIWY
i posiekany drobno 1 ząbek czosnku.
CAŁOŚĆ UCIERAMY.
TAK PRZYGOTOWANĄ MARYNATĄ
polewamy oczyszczone i pozbawione skóry filety z łososia, obtaczając je z każdej strony.
ODSTAWIAMY NA 10-15
minut, w temperaturze pokojowej.
NASTĘPNIE SMAŻYMY ŁOSOSIA
na patelni grillowej.
DODAJEMY ROZGNIECIONY ZĄBEK
czosnku, kilka gałązek świeżego rozmarynu oraz pokrojoną na kawałki pozostałą cytrynę.
SMAŻYMY 2-3
minuty.
PESTO Z PAPRYKI
i pomidorów Upieczoną uprzednio paprykę obieramy ze skórki.
NASTĘPNIE KROIMY W
drobną kostkę i umieszczamy w miseczce.
DODAJEMY POKROJONE W
drobną kostkę suszone pomidory i posiekany ząbek czosnku.
DO CAŁOŚCI DODAJEMY
niewielką ilość oliwy z suszonych pomidorów, niewielką ilość soku z cytryny, szczyptę soli i białego pieprzu oraz świeżą, pokrojoną w cienkie paseczki bazylię.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
KASZA W GARNKU
podgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów.
DODAJEMY 1 ROZGNIECIONY
ząbek czosnku, ugotowaną kaszę jęczmienną, kilka posiekanych suszonych pomidorów, niewielką ilość soku z cytryny, bazylię, sól, biały pieprz oraz łyżeczkę miodu.
CAŁOŚĆ GOTUJEMY I
energicznie mieszamy.
PONOWNIE DODAJEMY 2
łyżeczki miodu oraz minimalną ilość soku z cytryny.
DO SOSU KALAFIOROWEGO,
który wykładamy na talerz, dodajemy kaszę, na to wykładamy łososia, a na końcu przygotowane pesto z papryki.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3801,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
950,4 kcal
Tłuszcz
46,6 g
Węglowodany
81,7 g
Błonnik
56,0 g
Białko
56,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Biszkopt szpinakowo-bazyliowy z musem malinowo-jogurtowym
Nietypowy zielony biszkopt ze szpinakiem i bazylią przełożony puszystym musem malinowo-jogurtowym.

Krem z gotowanym indykiem
Pietruszka, seler i kalafior, a do tego gotowany indyk z nutą cytrynową. Poznaj przepis Karola Okrasy na zupę, którą pokochają dzieci!

Placek ze śliwkami
Śliwki i kruszonka to brzmi znakomicie, a smakuje jeszcze lepiej! Spróbuj pysznego placka z owocami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
Nie bój się urozmaicania klasyki. Spróbuj crème brûlée w zupełnie nowym wydaniu – z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem!

Pieczone burgery z indyka
Karol Okrasa podpowiada, jak przygotować domowy fast food – burgery z indyka z dodatkiem ciecierzycy i suszonych pomidorów.

Udka w kiszonej kapuście z purée kaparowym
Pyszne nawiązanie do kuchni niemieckiej. Puszyste purée z kaparami i chrupiący kurczak smakują fenomenalnie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gofry bananowe z polewą czekoladową
Gofry możesz urozmaicać na wiele sposobów! Zobacz, jak przygotować te z bananem, polewą czekoladową i bitą śmietaną.

Jambalaya z kabanosami
Spróbuj jambalayi w podkręconej wersji, z kabanosami! Inspirowana daniem z Nowego Orleanu, zachwyca kompozycją przypraw i dodatków w postaci kurczaka, krewetek w maśle oraz natki pietruszki.

Zupa brukselkowa — ze świeżej brukselki
Zupa ze świeżej brukselki z pikantną nutką to propozycja dla tych, którzy lubią mniej oczywiste smaki. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom i kremowej konsystencji ta zupa z pewnością skradnie Twoje serce. Sprawdź ten przepis i zakochaj się w jej smaku!