Filet z pstrąga w sosie holenderskim (miętowym) ze szparagami w szynce • przepis • składniki • przygotowanie
Letni, pachnący miętą przepis, dzięki któremu nauczysz się, jak przygotowywać pieczone szparagi.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ 2 NACZYNIA
żaroodporne, sznurek do związania szparagów, pędzelek i długie wykałaczki.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
160°C (termoobieg).
SZPARAGI PĘCZEK OBRANYCH
szparagów , pozbawionych końcówek, związujemy za pomocą sznurka.
SZPARAGI GOTUJEMY W
dużej ilości osolonej wody (główki muszą wystawać ponad poziom wody) ok. 5 MINUT (DO: miękkości).
SZPARAGI WYCIĄGAMY Z
garnka, hartujemy je w wodzie z lodem.
NA DESCE UKŁADAMY
po 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej, tak aby jeden plaster nachodził na drugi.
NA PLASTERKACH UKŁADAMY
po 4 szparagi i zawijamy je w szynkę.
CZYNNOŚĆ POWTARZAMY Z
pozostałymi szparagami.
NASTĘPNIE UKŁADAMY JE
w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (termoobieg) (na ok. 20 MINUT).
PSTRĄGI WYFILETOWANE PSTRĄGI
od strony mięsa smarujemy za pomocą pędzelka oliwą z oliwek i doprawiamy pieprzem i solą.
PSTRĄGI ZWIJAMY, WBIJAMY
w nie wykałaczki (powstaje nam rulonik) i układamy je w naczyniu żaroodpornym.
NA CAŁOŚĆ ŚCIERAMY
skórkę z cytryny (do smaku).
PSTRĄGI WKŁADAMY DO
piekarnika rozgrzanego do 160°C na 8-12 minut.
SOS HOLENDERSKI (MIĘTOWY)
200 g masła rozpuszczamy, klarujemy i odstawiamy.
DO GARNKA NALEWAMY
wodę, zagotowujemy.
DO METALOWEJ MISKI
wbijamy 3 żółtka, dodajemy 1 i 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżkę gorącej wody (możemy użyć tej, w której gotowały się uprzednio szparagi).
PRZEZ CHWILĘ, ZA
pomocą trzepaczki, ubijamy mocno jajka, następnie miskę umieszczamy na garnku (miska nie może być za gorąca) i mieszamy sos w kąpieli wodnej.
SOS DŁUGO MIESZAMY,
następnie ściągamy z garnka z wodą, dodajemy stopniowo sklarowane masło, cały czas mieszając zawartość trzepaczką.
DODAJEMY SOK Z
1/2 cytryny, 2 łyżki świeżej, posiekanej mięty, doprawiamy solą i pieprzem.
SOS WYKŁADAMY NA
talerz, układamy po 2 kawałki pstrąga.
WYCIĄGAMY SZPARAGI Z
piekarnika, doprawiamy je pieprzem i solą i układamy obok pstrągów.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3943,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
985,9 kcal
Tłuszcz
75,4 g
Węglowodany
8 g
Błonnik
71,2 g
Białko
71,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Golonka indyka w sosie musztardowym
Chrupiąca skórka i kruche mięso to podstawy idealnej golonki! Podana z sosem musztardowym smakuje wyśmienicie!

Deser pascha
Uwielbiasz paschę, ale nie masz cierpliwości czekać aż będzie gotowa? Ten przepis będzie dla Ciebie! Skuś się na pełen bakalii deser pascha.

Przecier ze świeżych owoców
Owocowy przecier dla najmłodszych możesz także przygotować samodzielnie! Zobacz, jak!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Karp pieczony w cebuli
Szukasz przepisu, który przekona Cię do smaku karpia? Karol Okrasa przychodzi z podpowiedzią! Sprawdź, jak smakuje karp pieczony pod pierzynką z cebuli, i zaproś go w tym roku na wigilijny stół!

Krem szparagowo-ogórkowy
Karol Okrasa podejmuje wegetariańskie wyzwanie! Zobacz, jak przygotować zupę krem ze szparagami i ogórkami kiszonymi, z dodatkiem chrupiącej ciecierzycy.

Koktajl truskawkowy i truskawki w czekoladzie
Dla fanów truskawkowych smaków - doskonały koktajl oraz truskawki w chrupiącej czekoladzie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Klops z jajkiem
Zobacz, jak smaczny i efektowny obiad można wyczarować z porcji mielonego mięsa i gotowanych jajek.

Kaszotto z kaszy jaglanej z zielonymi szparagami
Przygotuj delikatne kaszotto z chrupiącymi szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i kozim serem!

Szynka w glazurze miodowo-porzeczkowej
Szynka w glazurze zachwyca lekko słodkim smakiem. Idealnie podczas świątecznego obiadu!