Frykadele drobiowe z sałatą • przepis • składniki • przygotowanie
Lubisz mięso drobiowe? Wykorzystaj je w nieco inny sposób i przygotuj na obiad pyszne frykadele drobiowe z sałatą i aromatycznym dressingiem.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROJENIE I ZAMRAŻANIE KURCZAKA
Filet z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Pokroić mięso w kostkę o boku 3 cm i zamrażać przez co najmniej 2 godziny.
PRZYGOTOWANIE DRESSINGU
Aby przygotować dressing, umieścić wszystkie składniki w pojemniku miksującym i mieszać (z zatkniętą miarką)20 sekund/prędkość 4. Następnie przelać dressing do innego naczynia. Umyć starannie pojemnik.
PRZYGOTOWANIE WARZYW
Sałatę oczyścić, umyć, otrząsnąć z wody i porwać na drobne kawałki. Ogórek umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć pestki łyżeczką. Marchwie umyć i obrać. Ogórek i marchew poszatkować szatkownicą do warzyw na cienkie plasterki. Włożyć warzywa i sałatkę do miski.
ROZDRABNIANIE BUŁKI I PIETRUSZKI
Bułki pokroić na grube kawałki. Umyć natkę pietruszki, otrząsnąć z wody i oberwać listki. Włożyć bułkę i pietruszkę do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką)15 sekund/prędkość 10. W razie potrzeby powtórzyć czynność. Przełożyć bułkę do innego naczynia.
ROZDRABNIANIE KURCZAKA
Zmrożone mięso kurczaka włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką)20 sekund/prędkość 8. W razie potrzeby powtórzyć czynność.
MIESZANIE WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW
Dodać rozdrobnioną bułkę, 1 łyżeczkę soli, ¼ łyżeczki pieprzu i siemię lniane, mieszać wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/40 sekund/prędkość 4. Jeśli składniki nie wymieszały się wystarczająco, przemieszać masę łopatką i mieszać ponownie (z zatkniętą miarką), ustawiwszymieszanie/20 sekund/prędkość 4.
SMAŻENIE FRYKADELI
Przełożyć masę do miski, formować z niej małe frykadele, następnie smażyć na patelni na średnim ogniu na złoto z dodatkiem niewielkiej ilości oleju roślinnego. Odsączyć frykadele na papierowym ręczniku.
ŁĄCZENIE SAŁATY Z DRESSINGIEM
Do sałaty dodać dressing i grykę, wymieszać. Podawać frykadele z sałatą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2628,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1314,1 kcal
Tłuszcz
91,1 g
Węglowodany
66,2 g
Błonnik
59,9 g
Białko
59,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
Gołąbki możesz przygotować na wiele sposobów. Spróbuj tych z mięsem w sosie z pomarańczy i dodatkiem szałwii.

Bezy z marakują
Mini bezy doskonale smakują z kremem owocowym z dodatkiem kiwi, marakui i świeżej mięty!

Risotto z indykiem, cytryną i serkiem mascarpone
Kremowe risotto z mięsem indyka, orzeźwiającą cytryną i serkiem mascarpone według pomysłu Okrasy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szybka zapiekanka à la quiche
Kochasz smak wytrawnych tart, ale nie lubisz spędzać długich minut w kuchni? Skuś się na tę pyszną zapiekankę inspirowaną klasycznym quiche’em, którą z pomocą termorobota MC Smart przygotujesz w 20 minut!

Kanapki na śniadanie
Znudziły Ci się zwyczajne kanapki? Zainspiruj się oryginalnymi pomysłami i ciesz się wyjątkowym śniadaniem.

Moskole z ziemniaków z twarogiem i bryndzą
Nie wiesz, jak wykorzystać ziemniaki z obiadu? Najlepiej w jakiś smaczny sposób, np. przygotowując z nich moskole i podając je z dodatkiem twarogu z bryndzą i jogurtem naturalnym! To danie, które z pewnością podbije Twoje serce i Twój stół!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Agrestowe ciasto jogurtowe z płatkami owsianymi
Lekkie ciasto jogurtowe z agrestem i płatkami owsianymi - przygotuj je we własnej kuchni!

Pieczony ser brie z pieczarkami
Wyśmienita kompozycja z sera pleśniowego oraz pieczarek, smakuje obłędnie podana z orzechami włoskimi i świeżą bagietką.

Ragoût z jajek z warzywami
Spróbuj wyjątkowego połączenia warzyw i jajka w delikatnym sosie beszamelowym!