Gnocchi z buraków z pesto z orzechów włoskich • przepis • składniki • przygotowanie
Gnocchi z dodatkiem buraków doskonale komponują się z pesto na bazie orzechów i natki pietruszki.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut, aż będą miękkie. W międzyczasie buraczki miksujemy.
MIKSUJEMY SKŁADNIKI PESTO
Orzechy lekko podprażamy na suchej patelni, studzimy. Następnie miksujemy z natką pietruszki. Dodajemy olej i obrany czosnek, ponownie miksujemy. Pesto doprawiamy solą i pieprzem. Ser gruyère obieramy ze skórki i ścieramy na tarce.
PRZYGOTOWUJEMY GNOCCHI
Ziemniaki odcedzamy, odparowujemy, obieramy ze skórki i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę do ziemniaków, studzimy. Mieszamy z buraczkami i zagniatamy z mąką i jajkiem. Jeśli ciasto jest zbyt miękkie, dodajemy jeszcze więcej mąki. Doprawiamy solą i pieprzem.
GOTUJEMY GNOCCHI
Ciasto dzielimy na 3 porcje i z każdej formujemy na odrobinie mąki wałek o grubości ok. 2 cm. Następnie kroimy na kawałki o grubości 2 cm i lekko spłaszczamy za pomocą widelca zanurzonego w mące. Gnocchi gotujemy partiami w szerokim garnku z wrzącą, osoloną wodą przez 4-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię wody (woda nie powinna przy tym wrzeć).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1919,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
479,9 kcal
Tłuszcz
27,9 g
Węglowodany
41,9 g
Błonnik
16,7 g
Białko
16,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym to danie inspirowane włoskim bogactwem smaków i aromatów. Ta niezwykle pyszna kompozycja makaronu, soczystego kurczaka i aromatycznych pomidorów to gratka dla wszystkich fanów śródziemnomorskiego stylu gotowania. Jak przyrządzić pyszny makaron z kurczakiem w pomidorach? Poznaj nasze triki!

Zupa jarzynowa z pastą ziołową
Pyszna zupa z doskonałą pastą z pietruszki, bazylii, parmezanu i orzeszków pinii!

Spaghetti z dynią i borowikami
Szybki, włoski pomysł na obiad? Wyśmienite spaghetti z dynią i borowikami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa kalafiorowa
Duża ilość warzyw i świeżego koperku – przygotuj zupę kalafiorową, którą pokocha cała rodzina!

Kruche ciasto ze śliwkami
Jesień to czas, w którym dojrzewają drzewka owocowe, a przetwory i desery z udziałem owoców królują na naszych stołach. Jednym z chętniej przygotowywanych deserów jest ciasto kruche z soczystą śliwką. W jaki sposób przygotować to pyszne ciasto? Dowiesz się już za chwilę!

Wegański lunchbox do pracy
Wegański i łatwy do spakowania w pudełko lunch do pracy? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszny lunchbox pełen aromatycznych pieczonych warzyw i kotlecików z komosy ryżowej z dodatkiem wegańskiego alioli!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Udziec z sarny pieczony w rękawie
Pieczona sarnina to wykwintne danie, które, odpowiednio przygotowane, zachwyci głębią smaku i delikatnością. Przekonaj się, testując przepis na udziec z sarny pieczony w rękawie!

Amaretti z ganaszem czekoladowym
Poznaj przepis na doskonałe amaretti z ganaszem czekoladowym. Paweł Małecki dzieli się swoją recepturą w Kuchni Lidla!

Ryżowe krokiety z mozzarellą i pieczarkami
Pyszny pomysł na lekkie, bezmięsne danie. Krokiety z ryżu podane na sałacie to świetny wybór na każdą porę dnia.