Grillowane szaszłyki z kurczaka • przepis • składniki • przygotowanie
Przekonaj się, jak soczyste mogą być szaszłyki z kurczaka. To zasługa cytryn i marynaty z białym winem.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UWAGA!
PATYCZKI NA SZASZŁYKI: należy przez co najmniej godzinę moczyć w zimnej wodzie.
PRZYGOTOWANIE PIERSI Z
kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę (ok.
3 X 3
cm).
ZĄBKI CZOSNKU I
liście kolendry drobno siekamy. SKŁADNIKI MARYNATY DOKŁADNIE: mieszamy.
KAWAŁKI KURCZAKA ZALEWAMY
marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 min.
CEBULI NIE OBIERAMY,
cytrynę dokładnie myjemy, parzymy i kroimy w cząstki.
NASTĘPNIE NABIJAMY NA
namoczone wcześniej patyczki do grillowania na przemian: cząstki cytryny, kawałki kurczaka i cebulki.
GRILLUJEMY 5 MINUT
z każdej strony.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1963,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
654,5 kcal
Tłuszcz
27,7 g
Węglowodany
54,2 g
Błonnik
49,6 g
Białko
49,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bataty faszerowane pulled porkiem
Bataty to świetne warzywo do faszerowania. Tym razem wypróbuj batatów wypełnionych pulled porkiem. Nie pożałujesz!

Pieczony sandacz z cebulą i kaparami
Delikatny sandacz pieczony z cebulą to całkiem nowy pomysł na rybę, który odświeży Twoje menu! Sięgnij po przepis Karola na eleganckie i proste danie dla fanów wyjątkowych smaków.

Crostini z szynką i melonem
Pyszne, chrupiące grzanki z dodatkami to świetny pomysł na małą przekąskę w ciągu dnia. Wypróbuj koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym
Znasz przepis na tartę Tatin? Tym razem Kinga przygotowała ją w wersji wytrawnej – z szalotkami i serem pleśniowym. Spróbuj tego połączenia!

Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki
Przygotuj pyszny mus jabłkowy, który pasuje do wielu ciast. Aromatyczny, zdrowy i zawsze pod ręką!

Grillowane polędwiczki wieprzowe w limonkach
Delikatne polędwiczki z grilla, przesiąknięte aromatyczną marynatą będącą idealną kompozycją limonki i miodu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa z zielonych warzyw
Wiosna w kuchni zaczyna się od zielonych warzyw! Przygotuj z nich prostą, lekką zupę Kingi i zacznij sezon od porcji naturalnej witalności.

Haluszki z wędzonymi serkami i sosem żurawinowym
Inspirowane haluszkami z bryndzą wyjątkowe haluszki z wędzonymi serkami górskimi podane z sosem żurawinowym to przysmak, który smakiem przenosi prosto na Podhale. Koniecznie sprawdźcie, jak łatwo przygotować ten szybki obiad!

Deska serów i wędlin w stylu tapas
Podczas tygodni tematycznych w Lidlu można odkryć wiele wyjątkowych produktów inspirowanych kuchniami z różnych zakątków świata, takich jak smakowita kuchnia iberyjska. To doskonała okazja, aby skomponować wykwintną deskę serów i wędlin, która zachwyci każdego gościa. Odkryj, jak sporządzić taką deskę w domowym zaciszu!