Grzyby marynowane • przepis • składniki • przygotowanie
Grzyby marynowane to jeden z przysmaków, które można przyrządzić z łupów zebranych podczas rodzinnego spaceru do lasu. Idealnie doprawione i wyraziste grzyby z marynaty doskonale sprawdzają się jako dodatek do sałatki, kanapek, a także smażonych mięs i innych dań obiadowych. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przyrządzić pyszne marynowane grzyby, to koniecznie sprawdź nasz przepis!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY GRZYBY
Nałóż rękawiczki, a potem przejdź do obmywania grzybów z piasku i innych nieczystości. Odetnij też końcówki nóżek. Grzyby włóż do miski, nalej wody, wypłucz je dokładnie, a potem wylej wodę.
OBGOTOWUJEMY GRZYBY
Do dużego garnka dodaj grzyby, wlej wodę (ok. 500 ml), posól ją (ok. 2 g) i gotuj przez 6-7 minut. Po wstępnym obgotowaniu grzyby odsącz i ostudź.
PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Czosnek oraz cebulę obierz, a następnie pokrój. Cebulę pokrój w pióra, czosnek w plastry. Na patelni rozgrzej oliwę, a potem wrzuć na nią warzywa i smaż przez kilka minut, aż do miękkości.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW DO ZALEWY
Do podsmażonych warzyw dodaj cukier, wodę, ocet oraz wszystkie przyprawy i zamieszaj. Całość doprowadź do wrzenia, a potem delikatnie zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 5 minut.
DODAJEMY GRZYBY
Do gotującej się marynary dodaj grzyby i gotuj je przez 3-4 minuty. Po upływie wyznaczonego czasu odstaw grzyby do lekkiego przestygnięcia.
PRZELEWAMY GRZYBY DO SŁOIKA
Do czystego słoika wlej najpierw odrobinę zalewy, a potem dodaj także grzyby i kolejną porcję zalewy. Zostaw niewielką ilość miejsca przy górnym brzegu słoika, a potem zakręć i wsadź do lodówki na co najmniej 24 godziny, aby grzyby dobrze przesiąknęły smakiem marynaty. Tak przyrządzone słoiki możesz także zapasteryzować, by móc cieszyć się smakiem grzybów z marynaty przez cały rok.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
559,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
279,7 kcal
Tłuszcz
11,8 g
Węglowodany
34,5 g
Błonnik
11,1 g
Białko
5,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka jarzynowa tradycyjna
Oto klasyk nad klasykami! Sałatka jarzynowa często gości na polskich stołach, szczególnie podczas świąt i rodzinnych spotkań. Jej bogaty smak i różnorodność składników sprawiają, że rozsmakowują się w niej kolejne pokolenia. Przygotuj z nami tę pyszną sałatkę!

Delikatny pstrąg z duszonymi warzywami
Soczyste, pachnące ziołami rybne roladki ułożone na duszonych warzywach. Doskonały pomysł na lekki i zdrowy obiad.

Koktajl odżywczy z bananem
Zaspokoi niewielki głód i doda energii na cały dzień! Odżywczy koktajl z bananem i marakują świetnie sprawdzi się w roli lekkiego śniadania lub lunchu. Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasteczka marchewkowo-bananowe
Doskonałe ciasteczka na drugie śniadanie! Łatwe, szybkie w wykonaniu. Można je chrupać na przerwie w szkole!

Ser do naleśników na 4 sposoby
Naleśniki z serem na słodko! Któż ich nie kocha? W zależności od tego, w jaki sposób przygotujemy nadzienie, naleśniki mogą przybrać postać bogatego deseru albo sycącego śniadania. Podstawą jest jednak znajomość przepisu na dobry ser. Jeśli szukasz przepisu, który na stałe zagości w Twojej kuchni, oto 3 propozycje do przetestowania. Wybierz tę, która posmakuje Ci najbardziej!

Pączki z jabłkami i żurawiną
Wariacja na temat tradycyjnego przysmaku z ciasta drożdżowego. Jego smak wzbogacono jabłkami i żurawiną. Wyszło pysznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zielona maślanka
Maślanka z dodatkiem ogórka i awokado sprawdzi się doskonale jako drugie śniadanie lub podwieczorek.

Kurczak po wietnamsku
Delikatne mięso i pikantny, aromatyczny sos. Taki właśnie jest kurczak po wietnamsku wg przepisu Karola! Spróbuj swoich sił, przygotuj danie wg tego prostego przepisu i rozsmakuj się w kuchni w stylu azjatyckim.

Grillowane tofu na bagietce z ziarnami
Tofu na bagietce to wyśmienite połączenie i smaczna przekąska. Spróbuj koniecznie!