Gulasz z jagnięciny z kopytkami • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne mięso jagnięce z warzywami i bukietem przypraw, do tego domowe kopytka i… wyśmienity obiad gotowy!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY SKŁADNIKI GULASZU
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę o wymiarach 2 x 2 cm. Mięso doprawiamy solą oraz pieprzem i oprószamy mąką. Przesmażamy partiami na rozgrzanym oleju, aż nabierze brązowego koloru, i przekładamy do dużego garnka lub żeliwnego naczynia. Warzywa również przesmażamy partiami na rozgrzanym oleju i dodajemy do mięsa. Całość zalewamy winem i dodajemy tymianek. Na patelni po mięsie i warzywach przesmażamy pastę pomidorową z mieloną ostrą papryką oraz kminem rzymskim, a następnie dodajemy do mięsa.
DUSIMY GULASZ
Płyn w naczyniu odparowujemy do ⅓ objętości i wlewamy tyle wody, aby przykryła mięso. Gulasz dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości przez około 2 godziny. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i sosem worcestershire. Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny. Odparowujemy gulasz, tak aby był aksamitny i lekko zawiesisty. Studzimy do temperatury około 5°C.
PRZYGOTOWUJEMY KOPYTKA
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Wykładamy na stolnicę, dodajemy jajko i dosypujemy mąkę pszenną. Delikatnie wyrabiamy ciasto, aby składniki dokładnie się połączyły – pamiętając, że ciasta na kopytka nie można wyrabiać zbyt długo. Ciasto kroimy na kawałki, formujemy z nich wałki o średnicy około 3-4 cm, podsypując mąką. Z wałków pod lekkim kątem wycinamy kopytka.
GOTUJEMY KOPYTKA
Kopytka wrzucamy partiami do wrzącej i osolonej wody. Delikatnie mieszamy, aby kopytka się nie posklejały, i gotujemy każdą partię przez około 3 minuty od wypłynięcia. Następnie wyciągamy je łyżką cedzakową i odkładamy na talerz. Talerz możemy oblać zimną wodą, aby kopytka się nie posklejały.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1745,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
290,9 kcal
Tłuszcz
5,2 g
Węglowodany
49,3 g
Błonnik
8,3 g
Białko
8,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
Nie ma to jak dobry gulasz z dziczyzny! Teraz przygotujesz go w bardzo prosty i szybki sposób. Wypróbuj ten przepis!

Gulasz jagnięcy
Aromatyczna, warzywna i podlana czerwonym winem: tak podana jagnięcina sprawdzi się w roli codziennego obiadu i odświętnego dania. Wypróbuj przepis Karola na prosty gulasz o złożonym smaku.

Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami
Zobacz, jak kilka składników zamienić w pyszne danie jednogarnkowe! Przygotuj gulasz z szynką wieprzową i orzeźwiającą miętą!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Drożdżówki z serem
Drożdżówka z białym serem to klasyczny przysmak, który kojarzy się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Delikatne, puszyste ciasto w połączeniu z kremowym nadzieniem z białego sera tworzy niezwykle pyszną kompozycję. Taka domowa drożdżówka jest idealnym wyborem na śniadanie, podwieczorek czy słodką przekąskę. Sprawdźcie, jak ją zrobić!

Tort bezowy z likierem jajecznym
Szukasz sprawdzonego przepisu na tort bezowy? Paweł Małecki w Kuchni Lidla powie Ci, jak przygotować pyszny tort z likierem jajecznym.

Gulasz z jelenia
Jak przygotować mięso jelenia? Wypróbuj przepis Okrasy na gulasz z pysznym purée!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańska kiełbasa z grilla
W sezonie grillowym warto wrzucić na ruszt także coś wegańskiego! Sprawdź, jak samodzielnie przygotować kiełbaski, które będą smakować każdemu!

Zupa szpinakowa z fetą
Pyszne danie dla fanów szpinaku – kremowa zupa o pięknej soczystej barwie, doprawiona serem feta oraz szczypiorkiem.

Faszerowana dynia
Zupa z dyni to niejedyny sprawdzony sposób na jej przygotowanie. Przygotuj z dyni coś innego i wypełnij ją farszem bogatym w wiele smaków.