Jabłecznik • przepis • składniki • przygotowanie
Wypełnij dom zapachem pieczonych jabłek. Przygotuj wyśmienity jabłecznik.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
JABŁKA KROIMY W KOSTKĘ
Masło kroimy w kostkę i szybko zagniatamy z mąką, 90 g cukru pudru, cukrem waniliowym, solą, żółtkiem i 2–3 łyżkami zimnej wody na kruche ciasto. Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, krawędź smarujemy tłuszczem.
PIECZEMY SPÓD
W międzyczasie 2/3 ciasta rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu kształt koła o średnicy ok. 30 cm, i wykładamy nim tortownicę, formując przy tym krawędź o wysokości 4–5 cm. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy ziarnami suszonej fasoli/grochu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 10 minut. Papier do pieczenia i ziarna suszonej fasoli/grochu usuwamy, spód pieczemy dalej przez kolejne 3 minuty.
WYKŁADAMY MUS JABŁKOWY
Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, nadając mu kształt koła o średnicy 26 cm. Gorący mus jabłkowy równomiernie rozkładamy na wcześniej upieczonym spodzie. Przykrywamy ciastem, krawędzie dobrze dociskamy. Pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 20–25 minut na żółtozłoty kolor.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4052,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
337,7 kcal
Tłuszcz
14,5 g
Węglowodany
48,7 g
Błonnik
3,5 g
Białko
3,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Banana split
Banana split, czyli trzy smaki lodów, dwa sosy, banany i bita śmietana ze świeżymi owocami. Czyż to nie brzmi jak deser idealny? Koniecznie sprawdź, jak łatwo przygotować go we własnej kuchni!

Podudzia indyka z marchewką
Indyk i marchew to doskonała podstawa do prostego pieczonego dania, które przypadnie do gustu każdemu.

Makaron tagliolini z kalafiorem i goździkami
Klasyczne makaronowe wstążki z oryginalnym warzywnym sosem. Goździki dodają tej potrawie niepowtarzalnego smaku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki
Wybierz się w kulinarną podróż po smakach inspirowanych Włochami i spróbuj chrupiących cannoli z aksamitnym, orzeźwiającym kremem.

Glazurowana szynka z ziemniakami
Przygotowanie szynki jest prostsze niż Ci się wydaje. Wypróbuj przepis na glazurowaną, podawaną z pieczonymi ziemniakami.

Kurczak po toskańsku
Kurczak po toskańsku to odzwierciedlające smak i historię samego regionu Toskanii. Oryginalny przepis jest dość minimalistyczny, dlatego doczekał się wielu smacznych modyfikacji. Przygotowaliśmy dla Was przepis na aromatyczny, kremowy sos na bazie śmietany, sera oraz ziół z dodatkiem pomidorów, szpinaku oraz soczystego kurczaka. Przygotuj to danie wraz z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mazurek królewski
Mazurek królewski to klasyk polskich wypieków. Tradycyjną recepturę zdradza babcia Lucyna!

Sałatka z rostbefem i z pesto bazyliowym
Naprawdę pikantne danie dla miłośników doskonale przygotowanej i ostro doprawionej wołowiny.

Kotlety jagnięce z sałatką z groszku i mięty
Efektowny obiad? Delikatne kawałki jagnięciny podane z soczyście zieloną sałatką z groszku, mięty oraz sera feta.