Bezglutenowe muffinki czekoladowe • przepis • składniki • przygotowanie
Oto przepis dla prawdziwych fanów czekolady. Szybkie w przygotowaniu, lekko wilgotne w środku i przepyszne. Idealnie sprawdzą się jako śniadanie (pierwsze i drugie) lub deser do popołudniowej kawy.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIKSUJEMY MOKRE SKŁADNIKI
Do pojemnika miksującego dodajemy banan, miód, olej kokosowy i jajko. Składniki miksujemy, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 45 sekund / prędkość: 6. Gotową masę zgarniamy ze ścianek naczynia.
DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Do masy w pojemniku dodajemy mąkę owsianą i ryżową, a także odżywkę białkową, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Całość mieszamy, używając programu„własne ustawienia” / czas: 45 sekund / prędkość: 3.
ŁĄCZYMY CIASTO Z CZEKOLADĄ
Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy ją do ciasta. Całość ostatni raz mieszamy, wykorzystując program„własne ustawienia” / czas: 15 sekund / prędkość: 2.
PIECZEMY MUFFINKI
Ciasto przelewamy do formy na muffinki, mniej więcej do ¾ wysokości. Muffinki pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Jemy wystudzone.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1607,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
268 kcal
Tłuszcz
15,4 g
Węglowodany
26,3 g
Błonnik
1,6 g
Białko
6,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapka z bekonem, sałatą i pomidorem
Bekon, sałata i pomidor to kompozycja, która świetnie sprawdzi się na Twojej kanapce. Koniecznie wypróbuj to połączenie!

Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
Grillowanie wydobywa z bakłażana pełnię smaku, dlatego warto przygotować go w ten sposób i dodać do sałatki. W połączeniu z boczniakami i dressingiem z koziego jogurtu będzie smakował wyśmienicie!

Kotlet w piwnej marynacie
Przygotowany w piwnej marynacie schab skusi swym wyjątkowym aromatem oraz kruchością niejednego fana grillowania!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Czekoladowe fondue
Owoce same w sobie są pyszne, ale oblane czekoladą i obsypane orzechami smakują po prostu obłędnie! Poznaj przepis na doskonałe czekoladowe fondue!

Przekąski sylwestrowe Karola Okrasy
Wytrawne muffiny, krewetki, słona tarta – oto pomysły na proste przekąski, które ubarwią niejedno przyjęcie!

Żuramen, czyli ramen z żurem
Długo gotowany bulion na żeberkach wieprzowych i suszonych grzybach, do tego aromatyczne dodatki w stylu azjatyckim i swojski, polski żur. Brzmi ciekawie? Jeśli tak, koniecznie przygotuj zupę wg tego przepisu i przekonaj się, jak smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wrapy z kurczakiem w sosie mango
Lubisz eksperymentować w kuchni? Jeśli tak, ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Przygotuj kurczaka w słodko-ostrym sosie mango z dodatkiem świeżych ziół.

Zupa z topinamburu z sałatką
Sycąca zupa krem z topinamburu z podgrzybkami – doskonała opcja na każdą porę roku! Wypróbuj przepis Karola Okrasy!

Papryka faszerowana z oliwkami
Mięso, warzywa, ser i przyprawy – kilka prostych składników wystarczy, by stworzyć potrawę w prawdziwie greckim stylu.