Wegańskie pralinki orzechowe z czekoladą • przepis • składniki • przygotowanie
Poznaj sposób Kingi na wegańskie pralinki z domowego kremu orzechowego, orzechów laskowych w czekoladowej polewie!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIKSUJEMY SKŁADNIKI NADZIENIA
Wszystkie składniki nadzienia umieszczamy w misie blendera i miksujemy na gładki krem. Masę wkładamy na około 30 minut do zamrażalnika, żeby stwardniała.
OCZYSZCZAMY ORZECHY LASKOWE
Orzechy wysypujemy na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 10 minut. Następnie przekładamy je na lnianą ściereczkę, ściereczkę zwijamy, orzechy pocieramy na desce przez około 1 minutę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
FORMUJEMY PRALINKI
Łyżką nabieramy nadzienie, w środek wkładamy orzech i formujemy kulkę, którą układamy w papierowej papilotce. Pozostałe orzechy siekamy drobno. Pralinki wkładamy do lodówki, aby stężały.
DEKORUJEMY PRALINKI
Pralinki obtaczamy w polewie, a następnie w posiekanych orzechach. Przechowujemy je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2647,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
264,8 kcal
Tłuszcz
23,1 g
Węglowodany
10,3 g
Błonnik
3,6 g
Białko
5,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Placuszki jogurtowe z musem wiśniowo-jabłkowym
Szukasz pomysłu na drugie śniadanie dla całej rodziny lub czegoś pysznego dla swojego malucha? Spróbuj delikatnych i puszystych placuszków jogurtowych z musem wiśniowo-jabłkowym. Łatwe, szybkie i pyszne!

Pudding z chia
Szybki deser bez glutenu i laktozy? Postaw na pudding z nasionami chia, mleczkiem kokosowym i mnóstwem owoców!

Kanapka wyścigowa wyścigówka
Chrupiąca świeża bagietka kryjąca w swym wnętrzu kolorowe wiosenne dodatki. Idealna dla tych, którzy są ciągle w pędzie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański sernik roślinny na ciasteczkowym spodzie
Kremowy sernik wegański na chrupiącym spodzie z marchewkowych ciastek sprawdzi się idealnie jako deser na święta dla miłośników roślinnych wypieków i nie tylko!

Rolada bakaliowa
Przepyszna rolada zrobiona w całości z bakalii, bez dodatku cukru, sycąca i wegańska. Idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska dla dzieci i nie tylko!

Bruschetta z oliwkami i mozzarellą
Zobacz, jak smakuje bruschetta według Karola Okrasy! Z dodatkiem oliwek, podsmażonego bakłażana i szynki parmeńskiej nabiera wyrazistego charakteru!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
Wystarczy brokuł, trochę boczku, parę pomidorów, by wyczarować pożywną i smaczną zapiekankę makaronową.

Sałatka fattoush z kulkami sera labneh
Przepis Kingi na delikatną i lekką sałatkę fattoush z kulkami labneh zaskoczy Cię doskonałym połączeniem smaków i prostotą wykonania. Sprawdza się idealnie, zwłaszcza w gorące dni.

Faszerowane papryki na Halloween
Sprawdź przepis Kingi na halloweenowe papryki wypełnione doskonałym farszem! Zobacz, jakie to łatwe!