Jabłkowy pudding z twarożkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Kremowy deser, który uwielbiają nie tylko dzieci. Zawarte w nim owoce dostarczają witamin, a twaróg jest źródłem wapnia.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE PIEKARNIK ROZGRZEWAMY
do temperatury 200°C.
WINOGRONA MYJEMY, OSĄCZAMY
i przekrawamy na pół.
JABŁKA OBIERAMY, KROIMY
w ćwiartki, nasiona usuwamy.
ĆWIARTKI JABŁKA KROIMY
na kawałki i mieszamy z sokiem z cytryny.
ŻAROODPORNĄ FORMĘ SMARUJEMY
tłuszczem, wykładamy owocami.
JAJKA ROZBIJAMY, BIAŁKO
ubijamy na sztywno.
JEDNĄ ŁYŻKĘ MASŁA
odkładamy, pozostałe masło mieszamy z cukrem i solą aż do uzyskania kremowej konsystencji.
DODAJEMY ŻÓŁTKO, TWARÓG
i mieszamy razem.
DODAJEMY BUDYŃ W
proszku, kaszkę i krótko mieszamy.
DUŻĄ ŁYŻKĄ OSTROŻNIE
dodajemy ubite białka.
MASĘ ROZSMAROWUJEMY NA
owocach.
OBSYPUJEMY PŁATKAMI POZOSTAŁEGO
masła.
PIECZEMY W NAGRZANYM
piekarniku mniej więcej przez 45 minut.
JEŚLI TO KONIECZNE,
w ostatnich 10 minutach przykrywamy folią aluminiową, aby wierzch ciasta zbyt mocno się nie przyrumienił.
PODAJEMY NA GORĄCO
lub w letniej temperaturze.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2693,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
673,3 kcal
Tłuszcz
31,8 g
Węglowodany
79,3 g
Błonnik
23,7 g
Białko
23,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kopytka z bułką tartą
Jak przygotować najlepsze kopytka? Kinga Paruzel zdradza swój sprawdzony przepis na ciasto na kopytka!

Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie
Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszne batony cytrynowe na orkiszowym spodzie słodzone miodem!

Zielone smoothie z dzikimi ziołami
Łatwy sposób na zielone orzeźwienie! Koniecznie wypróbuj przepis na smoothie z dzikimi ziołami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta tatin z morelami
Poznaj nową odsłonę tarty Tatin – z karmelowym nadzieniem i morelami!

Pieczony cały kurczak bez kości z farszem z bułki
Aromatyczne mięso w złocistej skórce wypełnione nadzieniem o intensywnym smaku. Doskonałe na każdą okazję.

Wegesmalec ze skwarkami
Coś z sadu, coś z grządki, czyli tradycyjny smak w bezmięsnej wersji zamknięty w słoiczku. Zasmakuj w połączeniu jabłek i grochu, które Kinga wybrała na bazę swojego wegesmalcu ze skwarkami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zapiekanka gyros
Zapiekanka z gyrosa i ryżu to danie, które łączy w sobie grecką tradycję kulinarną i współczesne upodobania smakowe. Soczyste mięso z kurczaka w połączeniu z sycącym ryżem i warzywami tworzy wyjątkową kompozycję smakową, doskonałą na obiad oraz kolację. Poznaj nasz sposób na aromatyczną zapiekankę gyros!

Makaron z pesto z bobu
Pyszne pesto przygotowane z bobu i pestek słonecznika to idealna odmiana dla klasycznych przepisów na ten sos. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!

Lody wegańskie
Daria Ładocha pokaże Ci, jak przygotować lody wegańskie! Bananowe z dodatkiem masła orzechowego i jeżynowe obsypane pistacjami!