Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Kaczka pieczona w sosie z imbiru i kwasu chlebowego, ze smażoną młodą cebulką i prażonymi śliwkami

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KACZKĘ DZIELIMY NA PIERSI
ze skrzydełkami i uda z podudziami. Doprawiamy solą i białym mielonym pieprzem. Na zimnej patelni układamy kawałki kaczki od strony skóry, podsmażamy przez ok. 10 minut, by wytopić tłuszcz.
KACZKĘ PRZEKŁADAMY DO NAGRZANEGO
naczynia żeliwnego. Dookoła układamy cebulki. Na patelni, na której smażyliśmy kaczkę podsmażamy wcześniej przygotowane 2 ząbki czosnku, imbir oraz startą skórkę z cytryny, następnie składniki przekładamy do naczynia żeliwnego i zalewamy całość kwasem chlebowym. Dodajemy około 2 łyżek masła, sól i pieprz. Naczynie żeliwne przykrywamy przykrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170-180⁰ C, pieczemy minimum 1 godzinę. Po 30 minutach pieczenia dokładamy do kaczki pokrojoną w większe cząstki kapustę.
NA CAŁĄ POWIERZCHNIĘ PATELNI
wysypujemy cukier puder, podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy przecięte na pół śliwki i delikatnie przysmażamy. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek, imbir, kilka listków rozmarynu, odrobinę soku z cytryny. Wszystkie składniki zalewamy żubrówką, smażymy ok. 1-2 minut. Na końcu dodajemy 2 łyżeczki masła, chwilę podsmażamy. Doprawiamy pieprzem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7883,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1970,8 kcal
Tłuszcz
157,2 g
Węglowodany
77,1 g
Błonnik
52,1 g
Białko
52,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
Pyszne drożdżówki według przepisu naszego cukiernika. Świetnie się sprawdzą jako słodkie drugie śniadanie!

Pascha wielkanocna
Tradycyjne danie wielkanocne inspirowane kuchnią wschodnią. Wypiek na bazie twarogu z dodatkiem bakalii smakuje wspaniale.

Pstrąg grillowany w papilotach
Delikatne mięso pstrąga doskonale nadaje się do grillowania go w papilotkach i w towarzystwie soczystych pomarańczy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Aromatyczna strucla serowa
Tradycyjny wypiek na bazie ciasta drożdżowego wzbogacony słodkim twarogiem, pachnącym cynamonem i bakaliami. Pychota!

Prawdziwa musaka z grecką sałatką Lefterisa i Karola
Tradycyjne greckie danie, którego trzeba spróbować. To bogactwo składników i prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Ravioli z cukinią i ricottą
Nic nie zachwyci fanów kuchni w stylu włoskim tak jak domowe ravioli! Przygotuj je, wykorzystując przepis Karola, i podaj z pysznym, maślano-ziołowym sosem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem
Tym razem Karol zaserwował królika w prawdziwkach z pieczonym topinamburem. Koniecznie przygotuj to danie w swojej kuchni!

Kurczak w winie
Coq au vin to nic innego jak aromatyczny kurczak, skąpany w sosie z dodatkiem wina i ziół. Doskonale smakuje z chrupiącą bagietką.

Burgery z jajkiem sadzonym
Burgery z kotletami z mięsa wołowego, jajkami sadzonymi i prażoną cebulką to świetna wariacja na temat tego klasycznego dania kuchni amerykańskiej. Przygotuj je według przepisu Pauli i sprawdź, jak smakują!