Kalafior à la schabowy z młodymi ziemniakami i sałatką • przepis • składniki • przygotowanie
Tradycyjny obiad w wegetariańskiej odsłonie, czyli kalafior à la schabowy! Przygotuj go według wskazówek Karola i podaj ze skarbami lata: młodymi ziemniakami i pyszną sałatką z kiszonego kalafiora!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY KALAFIOR
Główkę kalafiora kroimy w plastry. Najmniejsze, wierzchnie plastry, od których odpadają różyczki, odkładamy do zakiszenia, a do przygotowania à la schabowych wykorzystujemy 2 największe plastry wykrojone ze środka główki kalafiora.
PARUJEMY KALAFIOR
Kalafior pokrojony w plastry parujemy w garnku pod przykryciem – na wkładzie do gotowania na parze lub w minimalnej ilości wody tak, by lekko zmiękł przed panierowaniem. Plastry kalafiora powinny pozostać al dente. Jeśli woda odparuje, dolewamy ją w trakcie parowania.
PANIERUJEMY KALAFIOR
Bułkę tartą i mąkę z ciecierzycy przesypujemy na dwa osobne talerze. Na trzecim talerzu rozmącamy jajko za pomocą widelca. Rozgrzewamy patelnię.
SMAŻYMY À LA SCHABOWE Z KALAFIORA
Na rozgrzanej wcześniej patelni rozgrzewamy olej. Kalafior w panierce smażymy z obu stron od razu po panierowaniu, aż się zarumieni.
PARUJEMY MŁODE ZIEMNIAKI
Wyszorowane i osuszone młode ziemniaki w skórkach parujemy pod przykryciem na wkładzie do gotowania na parze lub w minimalnej ilości wody, aż zmiękną.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Przekrojone na pół pomidorki koktajlowe łączymy w misce z dymką pokrojoną w krążki i ukiszonymi różyczkami kalafiora. Całość skrapiamy sokiem z kiszonej kapusty i olejem. Z wierzchu oprószamy posiekanym szczypiorem dymki, doprawiamy pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.
PODAJEMY DANIE
Na talerz wykładamy porcję sałatki i usmażone à la schabowe z kalafiora. Ziemniaki przekładamy na deskę, delikatnie rozgniatamy i układamy obok pozostałych składników dania. Miąższ ziemniaków oprószamy solą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1079,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
539,5 kcal
Tłuszcz
22,7 g
Węglowodany
63,0 g
Błonnik
22,7 g
Białko
22,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marynowane pieczarki
Prosty pomysł na przekąskę. Pieczarki skąpane w aromatycznej marynacie doskonale komponują się z szynką i pieczywem.

Galaretka z kurczaka
Galareta drobiowa to jedno z tradycyjnych polskich dań, które od lat gości na stołach podczas rodzinnych spotkań i różnych uroczystości. Delikatne mięso kurczaka otulone przezroczystą galaretką z warzywami tworzy harmonijną i apetyczną kompozycję smakową. Jak zrobić pyszną galaretę z kurczaka? Poznaj nasz przepis!

Barszcz czerwony z ziemniakami
Barszcz czerwony z ziemniakami to mniej klasyczna odsłona tego pysznego dania kuchni polskiej i ukraińskiej. Idealnie sprawdza się zarówno jako codzienny obiad, jak i świąteczna potrawa, wnosząc na stół bogactwo tradycji i aromatu. Poznajcie sposób na tę smaczną zupę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotlety siekane z kurczaka
Kotlety z kurczaka siekane to danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Do tych kotletów można dodać niemal wszystko, co lubisz i zawsze wychodzą pyszne. Poznajcie nasz przepis, który pozwoli Ci stworzyć soczyste i aromatyczne kotlety siekane z kurczaka!

Muffiny z owocami lasu
Szukasz pomysłu na prosty i smaczny wypiek? Wypróbuj ten przepis! Babeczki z leśnymi owocami zasmakują każdemu.

Zupa koperkowa z klopsikami drobiowymi
Lekka zupa koperkowa ze smaczną wkładką – klopsikami z mięsa drobiowego – zasmakuje całej rodzinie. Niech Twoja kuchnia wypełni się zapachami lata!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Naleśniki z farszem
Jak wykorzystać danie z poprzedniego dnia? Wypróbuj nasz przepis na pyszne naleśniki!

Wytrawne rollsy z salami i sosem pomidorowym
Chrupiące i pyszne rollsy z ciasta francuskiego nadzianego salami, podane z aromatycznym sosem pomidorowym. Wypróbuj ten przepis i zaskocz bliskich nowym pomysłem na imprezową przekąskę lub na kolację.

Mizeria
Mizeria to klasyczny polski dodatek do obiadu, który zachwyca swoją świeżością i prostotą. Często gości na polskich stołach, zwłaszcza latem, kiedy ogórki są w najlepszej formie. Trudno jej nie lubić! Przygotuj z nami tę pyszną sałatkę i ciesz się jej wyjątkowym smakiem.