Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie • przepis • składniki • przygotowanie
Odkryj na nowo smak polskiej gęsiny! Najlepiej ze sprawdzonym przepisem Karola Okrasy, dzięki któremu przygotujesz najlepszy kapuśniak na esencjonalnym, domowym wywarze. Spróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WYWAR
Uda i żołądki gęsie umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy. Wywar dokładnie szumujemy. Dodajemy warzywa (marchew, pietruszkę i seler) pokrojone na mniejsze kawałki.
DODAJEMY KAPUSTĘ I GOTUJEMY ZUPĘ
Do wywaru dodajemy sok z kiszonej kapusty. Mieszamy. Kapustę siekamy i dodajemy do garnka. Gotujemy, aż lekko zmięknie. Kapusta powinna jednak pozostać delikatnie chrupiąca.
KROIMY MIĘSO I UKŁADAMY DODATKI
Przestudzone żołądki pozbawiamy błon, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do głębokiego talerza. Dodajemy ugotowane mięso z gęsiego uda podzielone na mniejsze kawałki oraz ugotowaną włoszczyznę.
PODAJEMY KAPUŚNIAK
Kapuśniak doprawiamy pod koniec gotowania solą i pieprzem. Mieszamy. Do talerza z warzywami i mięsem przekładamy porcję podgotowanej w zupie kapusty. Dekorujemy z wierzchu świeżymi ziołami (np. natką pietruszki, lubczykiem).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3833,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
639 kcal
Tłuszcz
50,6 g
Węglowodany
20,2 g
Błonnik
10,3 g
Białko
27,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Fitciasto mandarynkowe bez mąki
Ciasto od serca? Koniecznie spróbuj tego przepisu! Pokochasz je za prostotę i wyjątkowy, mandarynkowy smak.

Golonka pieczona po bawarsku
Klasyczny przepis na golonkę w marynacie z ciemnego piwa. Z zapiekanymi ziemniakami i zasmażaną kapustą smakuje wybornie!

Wielkopolskie ciasto brzdąc
Wielkopolski klasyk, który królował na niejednych imieninach! Przywróć jego smak lub odkryj go po raz pierwszy – zapewniamy, że warto!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cordon bleu po hiszpańsku z sałatką
Cordon bleu inspirowany kuchnią hiszpańską czyli roladki z piersi kurczaka z serem manchego i salami chorizo, podawane ze smakowitą sałatką.

Pomidorowe kluski ziemniaczane z chorizo
Przygotuj domowe pomidorowe kluski ziemniaczane, którym charakteru dodadzą chorizo, papryczka chili i szczypiorek. Koniecznie sprawdź, jak smakują!

Sałatka z białej fasoli
Spróbuj sałatki z białej fasoli z burakami, orzechami i pestkami granatu, oblanej sosem pomarańczowym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Surówka z młodej kapusty
Młoda kapusta doskonale smakuje również w świeżych surówkach! Przygotuj tę według przepisu Karola – ciesz się bogactwem warzyw i owoców połączonych smakiem pysznej marynaty.

Indyk z salsą truskawkową
Soczyste mięso indyka z dodatkiem kremowej gorgonzoli i świeżej salsy truskawkowej to idealny pomysł na lekki obiad. Wypróbuj ten przepis i przenieś lato na swój talerz!

Letnia sałatka z dressingiem z grejpfruta
Ciepła sałatka z aromatycznym kozim serem, której smak dopełnia dressing z grejpfruta. Koniecznie spróbuj!