Kasza gryczana z warzywami • przepis • składniki • przygotowanie
Kasza gryczana z warzywami to rewelacyjny pomysł na pełnowartościowy, a jednocześnie lekki posiłek. W naszym przepisie łączymy delikatnie orzechowy smak kaszy z chrupiącą marchewką, intensywnym jarmużem i innymi pysznymi dodatkami, które sprawiają, że danie zachwyca bogactwem smaków. Zrób kaszę gryczaną z warzywami z naszego przepisu i daj się porwać jej smakowi!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY KASZĘ
Kaszę płuczemy pod bieżąca wodą, a następnie przekładamy do rondla. Gotujemy przez 15 minut z ½ łyżeczki soli pod przykryciem. Po ugotowaniu lekko ją studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Cebulę obieramy z łupiny i drobno siekamy. Marchew obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i 3 łyżki oliwy. Podsmażamy przez 8 minut, mieszając co jakiś czas. Pod koniec smażenia dodajemy zioła prowansalskie.
PRZYGOTOWUJEMY JARMUŻ
Jarmuż myjemy i osuszamy. Drobno go siekamy i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy przez chwilę, aby zmiękł.
DODAJEMY KASZĘ
Na patelnię wrzucamy kaszę. Mieszamy.
DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Doprawiamy kaszę i warzywa chili oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dodajemy pieprz, resztę soli oraz drobno posiekaną drobno natkę pietruszki. Mieszamy i ściągamy z kuchenki. Tak przygotowana kasza jest gotowa do jedzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
864,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
288,1 kcal
Tłuszcz
11,8 g
Węglowodany
39,6 g
Błonnik
7,6 g
Białko
8,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

KANAPECZKI Z SAŁATKĄ POROWĄ I SALAMI
Szybkie do przygotowania kanapeczki według przepisu Kingi w iście francuskim stylu! Ich przygotowanie zajmie Ci chwilkę, a ich smak wpiszesz na stałe do swojego menu!

Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym
Znasz przepis na tartę Tatin? Tym razem Kinga przygotowała ją w wersji wytrawnej – z szalotkami i serem pleśniowym. Spróbuj tego połączenia!

Ciasto francuskie z pieczarkami
Chrupiące ciasto francuskie, soczyste pieczarki i aromatyczne zioła oraz ser — takie połączenie brzmi jak przepis na sukces. Ciasto francuskie z pieczarkami to przepis, który sprawdzi się zarówno na eleganckie przyjęcia, jak i w codziennym menu. Przekonaj się, jak łatwo możesz je przygotować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Penne z białą kiełbasą i pieczoną papryką
Włoski makaron i polska kiełbasa wzbogacone smakiem pieczonej papryki. Prosta i sycąca potrawa dla każdego!

Polędwiczki w sosie kurkowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym to wykwintne danie, które łączy delikatność mięsa z intensywnym, leśnym smakiem kurek. To idealna propozycja na elegancki obiad lub kolację. Przygotuj znakomite polędwiczki według naszego przepisu!

Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
Połączenie pizzy i focaccii, czyli pinsa, to pieczywo, na które mogą trafić Twoje ulubione dodatki! Kinga proponuje połączenie przysmaków w styli włoskim: pomidorów, szynki, burraty i pesto. Sprawdź, jak razem tworzą proste i pyszne danie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Orzechowa caponata z pieczonym dorszem
Połączenie pieczonej ryby, chrupiących orzechów oraz smakowitej caponaty - koniecznie wypróbuj przepis Karola Okrasy!

Sałatka z rukolą i gruszką
Sałatka z rukolą i gruszką - poznaj najlepszy przepis. ⭐ Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla.pl!

Sałata z grillowanym ananasem i kurczakiem
Wiosenna propozycja na grilla w egzotycznym stylu: przypieczone plastry ananasa z kurczakiem, sałatą i sosem winegret.