Kluski z makiem • przepis • składniki • przygotowanie
Własnej roboty kluski oraz słodki mak z orzechami i skórką pomarańczową – coś wspaniałego!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE MLEKO ZAGOTOWUJEMY
i zalewamy nim mak.
ODSTAWIAMY NA 30
minut.
MĄKĘ MIESZAMY Z
jajkami i wodą i zagniatamy elastyczne ciasto.
ROZWAŁKOWUJEMY CIENKO NA
blacie posypanym mąką na grubość około 2-3 mm.
NASTĘPNIE KROIMY CIASTO
w pasy o szerokości około 3 cm, układamy je jeden na drugim i kroimy na skos w wąskie paseczki.
W DUŻYM GARNKU
zagotowujemy wodę z odrobiną soli.
PARTIAMI GOTUJEMY KLUSECZKI,
a gdy zaczynają wypływać na powierzchnię, wyławiamy je łyżką cedzakową.
KLUSECZKI PRZEKŁADAMY DO
miski, dodając łyżkę masła, by się nie posklejały.
MAK ODSĄCZAMY Z
nadmiaru mleka i mielemy go za pomocą maszynki do mięsa.
DO MAKU DODAJEMY
miód, rodzynki, płatki migdałów, skórkę pomarańczową i posiekane orzechy.
CAŁOŚĆ DOKŁADNIE RAZEM
mieszamy.
MASĘ MAKOWĄ ŁĄCZYMY
z gotowymi kluskami, mieszamy i przekładamy do miski.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5745,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
957,6 kcal
Tłuszcz
48,6 g
Węglowodany
106,4 g
Błonnik
30,4 g
Białko
30,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa z kapusty i ziemniaków z łososiem
Wiosenna zupa z ziemniakami, kapustą i łososiem – doskonale smakuje ze świeżą kolendrą!

Sałatka z quinoą i truskawkami
Sałatka z quinoą i truskawkami to doskonały pomysł na orzeźwiający, wartościowy posiłek w ciepłe dni!

Spaghetti z soczystymi pulpecikami
Nitki makaronu polane sosem ze świeżych pomidorów, a do tego kuleczki z mięsa mielonego. Danie w stylu włoskim wprasza się na talerze!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Puszyste dyniowe placuszki
Dyniowe placuszki przygotujesz szybko i w łatwy sposób. Ty i Twoje dzieci pokochacie tę chrupiącą przekąskę!

Azjatyckie klopsiki à la tsukune
Pyszne klopsiki z mielonego mięsa kurczaka à la japońskie tsukune, które dzięki podaniu w aromatycznym sosie tare smakują wspaniale. Wypróbuj ten wyjątkowy przepis w azjatyckim stylu!

Kaszanka z jabłkami i tymiankiem z grilla
Upieczona z jabłkiem i tymiankiem kaszanka przeniesie do kulinarnego raju każdego miłośnika grilla.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Różowy makaron z burakami
Wyjątkowy, różowy i domowy makaron z dodatkiem aromatycznych buraków w sosie maślano-miodowym to danie, które naprawdę zachwyca. Przekonaj się, jakie jest smaczne!

Makowiec drożdżowy
Jak zrobić makowiec, który wychodzi zawsze i smakuje każdemu? Sprawdź przepis Pawła na makowiec idealny!

Zupa solferino
Zupa Solferino, znana także jako pomidorówka w stylu włoskim, to wykwintne danie, które zachwyca bogactwem smaków i aromatów. Zupa ta charakteryzuje się intensywnym, świeżym smakiem pomidorów, wzbogaconym o aromatyczne zioła i inne ciekawe dodatki. Tradycyjnie podawana z groszkiem ptysiowym lub grzankami, zupa Solferino jest idealnym wyborem na lekki, ale sycący posiłek.