Kotlety siekane z kurczaka • przepis • składniki • przygotowanie
Kotlety z kurczaka siekane to danie, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Do tych kotletów można dodać niemal wszystko, co lubisz i zawsze wychodzą pyszne. Poznajcie nasz przepis, który pozwoli Ci stworzyć soczyste i aromatyczne kotlety siekane z kurczaka!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA
Kurczaka oczyszczamy, a następnie siekamy go w drobną kostkę. Wrzucamy go do miski, a potem doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Paprykę myjemy i osuszamy. Suszone pomidory kroimy w cienkie plasterki. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, a potem kroimy w drobną kostkę. Natkę drobno siekamy.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Do miski dodajemy wszystkie warzywa oraz natkę oraz. Dodajemy także jajka, bułkę tartą, majonez i mąkę. Całość mieszamy łopatką.
SMAŻYMY KOTLETY
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie łyżką nakładamy masę, formując kotlety. Każdego kotleta smażymy, aż stanie się rumiany i przewracamy na drugą stronę (ok. 3-4 minuty na stronę). Gotowe kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1726,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
143,9 kcal
Tłuszcz
7,8 g
Węglowodany
4,9 g
Błonnik
0,9 g
Białko
13 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jogurtowiec na cieście francuskim
Pyszny jogurtowiec na cieście francuskim z dodatkiem świeżych truskawek, malin, borówek i jeżyn. To świetny pomysł na coś słodkiego w ciepły dzień.

Camembert z grilla
Grill we francuskim stylu! Przyrządzony na ruszcie ser rozpływa się w ustach, a żurawina nadaje mu niepowtarzalny smak.

Sylwestrowe przekąski Karola Okrasy
Roladki, paszteciki, nadziewane ciasto francuskie - łatwe w przygotowaniu przekąski Okrasy nie tylko na sylwestrową noc!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą
Jedzmy ryby! Zwłaszcza w tak pysznym wydaniu. Wypróbuj pełen zdrowia przepis na dorsza w towarzystwie warzyw.

Pstrąg łososiowy ze szpinakiem i czosnkiem
Delikatne rybne filety zapieczone z orzechami i szpinakowo-serowym farszem. Smakowity pomysł na lekki i zdrowy posiłek.

Jabłkowe chipsy z cynamonem
Okazuje się, że chipsy mogą być zdrowe. Wypróbuj nasz sposób na korzenne chipsy z jabłek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jajka po rosyjsku
To idealna przekąska na imprezę lub pyszne śniadanie, którą szybko przygotujesz w swojej kuchni.

Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
Choć ich nazwa przywodzi na myśl naleśniki, bliżej im do klasycznych placków ziemniaczanych. Spróbuj beskidzkich poleśników i odkryj prostotę regionalnej, beskidzkiej kuchni!

Wegański makaron udon z tofu i warzywami
Sekretem makaronu w stylu azjatyckim jest sos. Jak go zrobić, by był jak najbliższy klasyce? Sprawdź przepis na wegański udon z tofu w panierce – to prosty w przygotowaniu makaron, który zaskoczy Cię złożonym i głębokim smakiem.