Krem pierniczkowy • przepis • składniki • przygotowanie
Prosty w przygotowaniu i smakujący świętami krem pierniczkowy, który będzie świetnym dodatkiem do naleśników, gofrów, placuszków i kanapek. Odmień swoje śniadania na słodko!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Pierniki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki.
GOTUJEMY KREM
Pokruszone czekolady przekładamy do garnka i zalewamy śmietanką. Następnie dodajemy starte pierniczki i przyprawę do piernika. Całość gotujemy przez ok. 5 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się rozpuści.
CHŁODZIMY I PODAJEMY KREM
Gotowy krem przelewamy do słoiczka, a kiedy ostygnie do temperatury pokojowej, przekładamy go do lodówki. Używamy jako dodatku do ulubionych dań na słodko.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1505,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
188,2 kcal
Tłuszcz
12,4 g
Węglowodany
17,6 g
Błonnik
1,4 g
Białko
2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jajecznica na 3 sposoby
DG wie, że jajecznica to niekończące się źródło kombinacji! Poznaj jego sposoby na pożywne śniadanie!

Wegański tort z malinami i kremem z kaszy jaglanej
Krem na bazie kaszy jaglanej, maliny i czerwony biszkopt: wegański tort wg przepisu Kingi to uczta dla oczu i podniebienia! A to wszystko w całkowicie roślinnym wydaniu. Spróbujesz?

Kokosowy pudding chia z mango
Mleko kokosowe, nasiona chia, świeże mango i prażone płatki migdałów – łatwy sposób na pyszny deser!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z makaronem i kurczakiem
To idealna propozycja dla fanów makaronowych sałatek. Treściwa i pełna smaku – doskonale sprawdzi się jako obiadowy dodatek lub wypełnienie wrapów!

Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
Tam, gdzie nauka spotyka się z gotowaniem, powstają dania, które zaskakują wyglądem, strukturą i smakiem. Odkryj tajniki kuchni molekularnej z Karolem Okrasą i Dawidem Myśliwcem!

Salsa pomidorowa
Aromatyczny sos z pomidorów, cebuli i przypraw. Doskonale komponuje się z mięsem i chrupiącym świeżym pieczywem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Młoda kapusta duszona z kminkiem, pomidorami i klopsikami
Kminek, pomidory i klopsiki - dodatki, dzięki którym młoda kapusta smakuje wyśmienicie! Wypróbuj przepis Karola!

Lasagne z bakłażanem i cukinią
Wypróbuj przepis na wyjątkowe lasagne – z cukinią, bakłażanem i pysznym mięsem mielonym!

Chia parfait z domową granolą
Domowa granola to świetny dodatek do śniadania lub deseru, dlatego warto zrobić od razu większą porcję! Zobacz, jaką wersję granoli przygotował nasz cukiernik – Paweł Małecki – i jak smakowicie ją połączył z innymi dodatkami.