Krem z twarogu z truskawkami i rabarbarem • przepis • składniki • przygotowanie
Krem twarogowy z kruchymi migdałowymi ciasteczkami i truskawkami – doskonały smakołyk w letnie dni!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY RABARBAR
Rabarbar myjemy i obieramy, jeśli to konieczne. Łodygi kroimy na małe kawałki. Zagotowujemy z sokiem jabłkowym i syropem. Gotujemy przez 3-5 minut, aż rabarbar zmięknie, ale nie będzie się rozpadał. Studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY MUS
Truskawki myjemy, szypułkujemy. Kilka mniejszych odkładamy do przybrania, resztę kroimy w kostkę. Śmietankę ubijamy na sztywno. Twaróg mieszamy z 4 łyżkami wywaru z rabarbaru, doprawiamy syropem. Mieszamy ze śmietanką.
UKŁADAMY WARSTWY DESERU
Amarettini (kilka odkładamy), rabarbar i truskawki przekładamy do salaterek, układamy na nich mus z twarogu. Wkładamy co najmniej na 20 minut do lodówki. Podajemy udekorowane całymi truskawkami i pozostałymi, lekko rozgniecionymi amarettini.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2314,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
385,8 kcal
Tłuszcz
30,4 g
Węglowodany
24,3 g
Błonnik
7 g
Białko
7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Biszkopt z masą śmietanową i galaretką
Klasyka letnich ciast – lekki biszkopt, masa śmietanowa, maliny i owocowa galaretka! Sięgnij po sprawdzony przepis Pawła Małeckiego!

Deser czekoladowo-pomarańczowy
Czekolada i pomarańcza to niezwykle dobrana para, dlatego deser Pawła Małeckiego smakuje wybornie!

Pieczona łopatka w kremowym sosie grzybowym
Kruche mięso i kremowy sos grzybowy to doskonały pomysł na obiad na co dzień i od święta.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pasta z sera feta z oliwkami
Ostre chili, oliwki nadziewane czosnkiem, ser feta i jogurt naturalny – z tych składników przygotujesz pastę idealną do kanapek.

Śledzie w śmietanie
Tradycyjny, lecz wciąż odsłaniany na nowo: śledź, którego przygotowujemy od pokoleń i na wiele okazji. Odśwież znany przepis – pójdź za pomysłem Darii, sięgając po mango, chili i miód.

Szybkie ciasto w 20 minut
Goście już u drzwi, a Ty nie masz czym ich poczęstować? W takich chwilach przepis na szybkie ciasto może Cię uratować. Jak zrobić pyszne, aromatyczne ciasto w 20 minut? Poznaj nasz sposób na prosty, pyszny deser, który zachwyca swoim smakiem każdego, kto go spróbuje, a do jego przygotowania wystarczy kuchenka mikrofalowa!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Spaghetti z okruszkami – sposób na czerstwe pieczywo
Wykorzystaj czerstwe pieczywo jako dodatek do spaghetti! To świetne rozwiązanie zero waste, dzięki któremu nie zmarnujesz jedzenia.

Sernik z białą czekoladą i truskawkami
Prosty, pyszny i lekki sernik z białą czekoladą i truskawkami, który zawsze się sprawdzi. Przygotuj go na następną wyjątkową okazję i ciesz się smakiem, który zachwyca!

Meze – grecki talerz przystawek
Przygotuj imprezę w greckim stylu i podaj gościom meze – talerz prawdziwych śródziemnomorskich przekąsek! Sprawdź, które z nich znikną jako pierwsze.