Kurczak po meksykańsku • przepis • składniki • przygotowanie
Kiedy chrupiącą tortillą nabierzesz trochę tej potrawy, Twoje kubki smakowe znajdą się w siódmym niebie.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ ROZGRZEJ
piekarnik do 150°C (termoobieg), nagrzej naczynie żaroodporne w piekarniku.
PRZYGOTOWANIE OLEJ SŁONECZNIKOWY
rozprowadzamy w głębokiej patelni.
POSIEKANY CZOSNEK WRZUCAMY
na zimny tłuszcz, a po chwili smażenia na patelnię wrzucamy pokrojoną w grube piórka cebulę.
NASTĘPNIE DODAJEMY POKROJONĄ
w dużą kostkę paprykę.
WARZYWA SMAŻYMY NA
mocnym ogniu, mieszamy, uważając, żeby czosnek się nie przypalił.
W MOŹDZIERZU TŁUCZEMY
goździki i mieszamy je z 1 łyżką cynamonu.
POKROJONE W PLASTERKI
na ukos piersi z kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i przekładamy na patelnię razem z goździkami i cynamonem (2 duże szczypty).
DO CAŁOŚCI DODAJEMY
pokrojoną w drobną kostkę zieloną papryczkę chili oraz skórkę z limonki.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI PODSMAŻAMY
i mieszamy.
DODAJEMY SOK Z
limonki, przykrywamy, dusimy do momentu, aż sok z limonki wyparuje.
DODAJEMY FASOLĘ, MIESZAMY,
doprawiamy solą i pieprzem, ponownie mieszamy.
ZAWARTOŚĆ PATELNI PRZEKŁADAMY
do wcześniej nagrzanego w piekarniku naczynia żaroodpornego.
CZYSTĄ PATELNIĘ PODGRZEWAMY,
układamy na niej tortillę, uważając, żeby jej nie przypalić (podgrzewamy z obu stron, czynność powtarzamy z pozostałymi plackami tortilli).
WYCIĄGAMY NACZYNIE ŻAROODPORNE
z piekarnika, dodajemy do dania 2 pęczki posiekanej kolendry, mieszamy.
PRZYSMAŻONE TORTILLE KROIMY
na kawałki (w trójkąty) i wbijamy je w danie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2142,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
535,6 kcal
Tłuszcz
22,8 g
Węglowodany
43,2 g
Błonnik
41,4 g
Białko
41,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Miseczki z tortilli w stylu meksykańskim
Lubisz meksykański styl? Jeśli tak, to spodoba Ci się przepis Kingi na miseczki z tortilli! Przepyszne mięso wołowe razem ze śmietaną, guacamole, warzywami i przyprawami zachwyci podniebienie niejednego smakosza!

Tostadas z wołowiną
Już czeka na Was prosty, a przede wszystkim smaczny – przepis Kingi na tostadas z wołowiną! Wyśmienita tortilla połączona ze złocistą wołowiną z dodatkiem pysznych warzyw, oliwek, awokado i sera cheddar. Nie zwlekajcie! Sprawdźcie ten wyjątkowy przepis!

Sałatka z rolowanym taco
Wyjątkowa wegańska sałatka, jakiej z pewnością nie znasz! Świeża sałata i cebula, na nich rolowane tacosy pełne fasoli i pikantnych dodatków, a wszystko to podane z wegańskim sosem ranczerskim. To świetny pomysł na sycący lunch do pracy lub kolację.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa krem z kukurydzy
Kolby kukurydzy to nie tylko wyśmienita przekąska, ale także doskonała baza do kremowych zup. Zupa doprawiona kminem rzymskim smakuje wybornie!

Gulasz z pulpetami jagnięcymi
Szybko i bardzo smacznie? Zatem gulasz! Połączenie młodej kapusty z mięsem i miętą zdecydowanie przypadnie Ci do gustu!

Ciasto czekoladowa chmura
Obłędnie delikatne, kruche i wyjątkowe ciasto o głębokim smaku czekolady. Przygotujesz je bez mąki, z wykorzystaniem kilku prostych składników. Słodycz idealna!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Scaccia z serami i salami
Nie wiesz, czy masz ochotę na calzone czy na lasagne? Już nie musisz wybierać! Scaccia, czyli danie, które jest połączeniem tych dwóch potraw, to pyszna propozycja w stylu kuchni włoskiej.

Schab wieprzowy na grzybach z brokułami i knedlikiem
Niebanalny sposób na schab: apetycznie doprawiony, podawany z pysznymi brokułami i czeskim knedlikiem.

Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora
Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora