Stek wołowy z masłem paryskim • przepis • składniki • przygotowanie
Masło paryskie pachnie świeżymi ziołami i winną szalotką! Doskonale smakuje z grillowanym stekiem i chrupiącą fasolką!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASEŁKO PARYSKIE
Dwie kostki miękkiego masła wkładamy do misy miksera i ubijamy na niskich obrotach, aż nabierze konsystencji kremu.
BLANSZUJEMY FASOLKĘ
Oczyszczoną fasolkę szparagową blanszujemy w osolonej wodzie. Gdy będzie miękka, ale nadal chrupiąca – odcedzamy. Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy fasolkę. Dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy odrobinę posiekanego majeranku.
GRILLUJEMY STEKI
Steki przekrawamy na pół i wmasowujemy w mięso oliwę. Posypujemy grubo mielonym czarnym pieprzem. Na mocno nagrzanej patelni grillowej grillujemy mięso z obu stron. Zmrożone masło wyciągamy z lodówki i kroimy w plastry, następnie rozwijamy z folii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3890,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1945,1 kcal
Tłuszcz
172,6 g
Węglowodany
37,6 g
Błonnik
55,8 g
Białko
55,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczone marchewki i cukinia z ziołowym pesto
Jaki jest sposób Karola Okrasy na pyszny obiad, który zasmakuje także dzieciom? Chrupiące pieczone warzywa z ziołowym pesto!

Schab na dwa sposoby
Dwa szybkie przepisy na schab! Wypróbuj przepis na schab na bagietce oraz przepis na schab z gorgonzolą!

Kurczak à la cezar
Chrupiący kurczak i sałata rzymska, doprawione sosem z ulubionej sałatki Cezar, to szybki i łatwy pomysł na obiad pełen smaku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
Roślinna tarta z kremowym serkiem: prosta w przygotowaniu i niezwykła w smaku! Do jej przygotowania możesz użyć dowolnych warzyw. Przygotuj i podziel się z bliskimi!

Schab w sosie porowym z duszonymi grzybami
Spróbuj schabu w kremowym sosie z porami i aromatycznym farszem, pełnym przypraw oraz suszonych grzybów. To danie na każdą okazję!

Panforte
Tradycyjny deser we włoskim stylu! Bogate w bakalie, charakterystyczne ciasto przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Suflet malinowy
Suflet może mieć wiele smaków! Ten według Pawła Małeckiego jest malinowy i pieczony w filiżance!

Kotleciki z soczewicy
Aromatyczne kotleciki z soczewicy z pysznym dipem koperkowo-ogórkowym to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny! Spróbuj tego wegetariańskiego dania pełnego warzyw!

Welsch z północnej Francji z serem cheddar
Sycąca chlebowa zapiekanka z boczkiem, piwnym sosem i smażonym jajkiem. Tradycyjna, wiejska potrawa kuchni francuskiej.