Łosoś zapiekany z musem z porów i sera • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatny i aromatyczny łosoś zapiekany pod musem z porów i gorgonzoli z mascarpone i pistacjami to wyjątkowy pomysł na danie, jak z restauracji.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY RYBĘ
Łososia z obu stron obficie posypujemy solą. Tak przygotowaną rybę odkładamy na 10-15 minut. Gotową rybę myjemy pod zimną, bieżącą wodą.
PODSMAŻAMY PORY
Z porów odkrawamy białe części, przekrawamy je na pół i dokładnie opłukujemy. Następnie siekamy je w półtalarki i krótko podsmażamy na patelni. Kiedy pory zaczną mięknąć, doprawiamy je 2 szczyptami płatków chili i skórką otartą z cytryny. Tak przygotowane składniki ściągamy z patelni i odkładamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY MUS
Ser rozcieramy w misce, aż jego konsystencja stanie się bardziej kremowa. Następnie dodajemy do niego wystudzone pory, ostatnią szczyptę płatków chili i skórkę otartą z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.
SMAŻYMY I PIECZEMY ŁOSOSIA
Rybę nacieramy olejem i krótko przesmażamy na rozgrzanej patelni. Następnie przekładamy łososia do naczynia żaroodpornego i wykładamy na niego mus z sera i porów. Całość zapiekamy przez ok. 6 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do miseczki dodajemy maślankę, sól i olej z pestek dyni. Całość dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z ZIÓŁ
Bazylię i natkę pietruszki siekamy, przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z ⅓ cytryny. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i mieszamy.
PODAJEMY DANIE
Łososia doprawiamy według uznania miodem i wykładamy na talerz. Następnie na rybie układamy sałatkę z ziół, a obok wylewamy odrobinę sosu z maślanki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2173,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1086,7 kcal
Tłuszcz
69,6 g
Węglowodany
56 g
Błonnik
10,2 g
Białko
63,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie ciasteczka marchewkowe z kremem
Roślinne i idealne na śniadanie lub przekąskę! Ciasteczka marchewkowe wg przepisu Kingi zachwycą Cię kremowym nadzieniem.

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i szynką
Makaron zapieczony z serem zawsze pysznie smakuje, a z dodatkiem szpinaku i szynki szwarcwaldzkiej po prostu palce lizać!

Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tapas – kanapki w stylu hiszpańskim na 3 sposoby
Wywodzące się z Kraju Basków małe grillowane kanapeczki z różnorodnymi dodatkami to świetny pomysł na wytrawną przekąskę. Wypróbuj wersję z chorizo, krewetkami i serem manchego. To szybki, prosty i pyszny przepis!

Faszerowane cygaretki z łososia
Przekąski z łososia to klasyka imprezowych stołów. Przygotuj łososiowe cygaretki z delikatnym farszem z serka chrzanowego z dodatkami, by zachwycić sylwestrowych gości!

Krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z grilla z sałatką z arbuza i ogórka
Intrygujące połączenie owoców morza, mięsa i warzyw, czyli pyszne pulpeciki krewetkowo-wieprzowe, podawane z sałatką.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka na ciepło z brukselką i dynią
Taki sposób na brukselkę pokochają wszyscy! Wypróbuj przepis Darii i przygotuj sałatkę na ciepło – przyprawy, orzechy i pieczone warzywa łączą się w niej ze smakiem!

Fettuccine Alfredo – przepis na kultowy makaron
Fettuccine Alfredo to jedna z klasycznych włoskich past, którą charakteryzuje wyjątkowa lekkość i prostota. W skład tego dania wchodzą tylko trzy magiczne składniki: makaron, parmezan oraz masło. Chcesz poznać tajniki przygotowania tego słynnego dania? Z przyjemnością zdradzimy Ci przepis na to, jak je przyrządzić!

Roladki z tortilli
Szukasz szybkiego sposobu na sylwestrowe przekąski? Połącz i zwiń składniki, by podać roladki z tortilli według przepisu Kingi – każdy z trzech sposobów zachwyca prostotą i smakiem!