Malinowa chmurka matcha • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiąca chałka smażona na maśle, maliny w syropie ze szczyptą pieprzu, a do tego delikatny jak chmurka mus z dodatkiem matchy. Ta propozycja od Karola będzie idealna zarówno jako deser, jak i śniadanie.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY
Wodę zagotowujemy i dodajemy cukier. Gotujemy aż do rozpuszczenia cukru.
GOTUJEMY MALINY W SYROPIE CUKROWYM
Syrop cukrowy wlewamy na patelnię. Z limonki odkrawamy kawałek skórki i siekamy bardzo drobno. Na patelnię dodajemy posiekaną skórkę, sok z limonki i 2 szczypty pieprzu. Gotujemy kilka minut na patelni, aż syrop zgęstnieje. Gdy na jego powierzchni pojawią się bąbelki i syrop zacznie zmieniać kolor, dodajemy maliny. Chwilę razem gotujemy, uważając, by nie rozgotować malin.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Mascarpone przekładamy do jednej miski i rozcieramy z 3-4 łyżkami cukru pudru. Do drugiej miski dodajemy śmietankę i 3-4 łyżki cukru pudru. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z matchą.
SMAŻYMY CHAŁKĘ
Na patelnię dodajemy około 2 łyżek masła i podgrzewamy, aż się rozpuści i lekko zbrązowieje. Chałkę kroimy na kromki i smażymy z obu stron na maśle.
PODAJEMY DANIE
Chałkę przekładamy na talerz, dodajemy maliny w syropie cukrowym i mascarpone ze śmietanką. Gotowe kanapki posypujemy matchą, używając sitka.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2772,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1386 kcal
Tłuszcz
72,7 g
Węglowodany
166,5 g
Błonnik
10,9 g
Białko
21,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cassata alla Siciliana
Deser inspirowany słynnym torcikiem sycylijskim. Biszkopt z ricottą, jogurtem, śmietanką i bakaliami smakuje wybornie.

Palmiery z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Błyskawiczna przekąska, która świetnie sprawdzi się na imprezie. Zobacz, jak przygotować te zawijasy z ciasta francuskiego z nadzieniem z sera mascarpone i szpinaku.

Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
Lubisz zaskakujące połączenia smakowe w swoich deserach? Jeśli tak, ten przepis będzie idealny! Koniecznie spróbuj klasycznego daquoise w połączeniu z pysznym musem z gorgonzoli.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ryba z warzywami w papilocie
Zapiekany z warzywami aromatyczny dorsz w stylu greckim. Z dodatkiem fety, koperku i sosu tzatziki będzie świetnym pomysłem na lekki obiad.

Surówka z kalarepy
Chrupiąca, soczysta i wyrazista kalarepa z prażonym sezamem wprasza się na Wasze stoły! Skosztujcie i się rozkoszujcie!

Terrina z łososia z serem feta
Tradycyjna francuska przystawka podawana na zimno. W wersji z delikatnym łososiem i słonym serem jest przepyszna!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pudełko kibica
Nieważne, jakiej drużynie kibicujesz, ten przepis Kingi jest dla Ciebie! Szybko i łatwo przygotujesz smaczną i pożywną przekąskę, która doskonale sprawdzi się podczas spotkań z przyjaciółmi czy rodziną. Wachlarz smaków kubełka wprawi każdego kibica w euforię!

Cake popsy serduszka
Szybki i łatwy do przygotowania deser? Nie ma na co czekać, przygotujcie wyśmienite cake popsy stworzone z połączenia biszkoptów z białą i mleczną czekoladą oraz serem mascarpone. Raz, dwa i słodka przekąska gotowa!

Warstwowa sałatka z kurczakiem
Warstwowa sałatka z warzywami, kurczakiem i bazyliowym sosem – sprawdzi się doskonale podczas pikniku i jako lunch do pracy.