Medaliony z wędzonego łososia na sałatce z marynowanych szparagów • przepis • składniki • przygotowanie
Szybki pomysł na wykwintną kolację dla dwojga lub propozycja na eleganckie przyjęcie – łosoś w kompozycji ze szparagami.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
OBIERAMY 4 ŚWIEŻE
szparagi na osobę (lub wyjmujemy ze słoika), gotujemy z dodatkiem soli i cukru przez 2 minuty.
POZOSTAWIAMY NA 8-10
minut.
NASTĘPNIE MARYNUJEMY NA
ciepło w sosie z oliwy z oliwek, octu, soli, cukru, posiekanych ziół, cebuli i pomidorów pokrojonych w kostkę.
MEDALIONY Z ŁOSOSIA
temperujemy przez 4 minuty w piekarniku w temperaturze 150°C, a następnie układamy na szparagach.
DEKORUJEMY SZCZYPIORKIEM.:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1375,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
343,8 kcal
Tłuszcz
27,1 g
Węglowodany
7,9 g
Błonnik
26,7 g
Białko
26,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Świąteczna nalewka bakaliowa
Nalewka o aromacie i smaku świąt! Sprawdź, jak przygotować nalewkę bakaliową według receptury Pawła Małeckiego!

Zupa z ciecierzycy z mleczkiem kokosowym
Szukasz pomysłu na aromatyczną zupę wegetariańską? Przygotuj tę z ciecierzycą, mleczkiem kokosowym, pastą curry oraz nutą imbiru i limonki!

Kurczak w sosie curry z mango
Aromatyczny, słodko-pikantny kurczak w sosie curry z mango. To świetny pomysł na danie inspirowane kuchnią indyjską, które z łatwością przyrządzisz w domu. Sprawdź, jakie to pyszne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurek w ziołach
Doskonały pomysł na rybne danie – tuszki z kurka przyprawione ziołami i podane z bagietką oraz sałatą skuszą każdego!

Pieczona feta z warzywami
Feta w roli głównej! Ten najbardziej znany grecki ser świetnie nadaje się do zapiekania, więc warto przyrządzić go w formie bogatego talerza przekąsek, pełnego warzyw i chrupiących dodatków.

Wiosenne jajka przepiórcze
Zobacz, jak przygotować jaja przepiórcze z dodatkiem majonezu w dwóch smakach. Doskonale sprawdzą się jako wiosenna przekąska!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
Wypróbuj nowoczesną sałatkę wielkanocną – z kapustą pak choi, rzeżuchą, prażonymi migdałami i białą kiełbasą!

Ryba po japońsku
Ryba po japońsku, czyli ryba w pomidorach z dodatkiem papryki konserwowej i ogórka konserwowego. Danie to łączy w sobie smak umami kojarzący się z kuchnią Dalekiego Wschodu ze smakami znanymi z naszej rodzimej kuchni polskiej. Smażona ryba zatopiona w słodko-kwaśnym sosem z nutą pikantności idealnie sprawdzi się na szybką przekąskę, jak i wigilijny stół. Jak przygotować rybę po japońsku?

Rozgrzewające herbaty na 3 sposoby
Wypróbuj rozgrzewające herbaty, doskonałe na jesienne chłody!