Migdałowe ciasto Santiago • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne, bezglutenowe ciasto na cześć św. Jakuba, które nie zawiera dodatku cukru. Jego migdałowy smak z delikatnymi nutami cynamonu i cytryny sprawia, że jest idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY JAJKA
Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Do misy robota wbijamy jajka i wsypujemy erytrytol. Ubijamy przez ok. 5 minut do otrzymania puszystej masy i rozpuszczenia erytrytolu.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Do masy dodajemy cynamon, otartą skórkę z cytryny, mąkę migdałową oraz szczyptę soli. Delikatnie łączymy ze sobą składniki. Masę wlewamy do foremki.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.
DEKORUJEMY CIASTO
Erytrytol ucieramy na puder i posypujemy nim ciasto dla dekoracji.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1632,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
136 kcal
Tłuszcz
10,7 g
Węglowodany
15,2 g
Błonnik
0,5 g
Białko
6,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Czekoladowo-wiśniowe tartaletki
Tartaletki z kakaowego ciasta wypełnione słodkim, owocowym żelem to pyszny deser, któremu nie oprze się żaden łasuch.

Ciecierzyca po bretońsku
Co znane, warto zmieniać, więc zamiast fasolki po bretońsku Karol proponuje ciecierzycę po bretońsku! Z dodatkiem chrupiących warzyw, pachnącej kiełbasy i boczku. Koniecznie pozwól sobie na ten genialnie smaczny eksperyment!

Świąteczny kompot z jabłek i cytrusów
Bez niego nie ma prawdziwych świąt. Przygotuj z nami prosty, smakowity i aromatyczny wigilijny kompot.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapka z pastrami
Sprawdź, jak smakuje klasyk przekąsek w stylu nowojorskim: club sandwich, kanapka z pastrami! Dzięki przepisowi Karola wszystkie jej warstwy złożą się na niepowtarzalny smak!

Bułki z kiełbaskami z grilla i kapustą kiszoną
Czas na wielką grillową ucztę! Wypróbujcie przepis Kingi na kiełbaski z grilla w bułkach bawarskich. Nie zabraknie tu piwa, klasycznej kapusty kiszonej i stałego towarzysza grillowych posiłków – ogórka konserwowego!

Placuszki z cukinii z serem halloumi MCS
Ciepły obiad czy zimna przekąska. Placuszki z cukinii z serem halloumi to pyszna letnia propozycja, pełna świeżego smaku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tradycyjny devolay
Spróbuj tradycyjnego dewolaja wg Karola Okrasy! Dwukrotnie panierowany i smażony na smalcu smakuje wyśmienicie!

Wegańskie muffinki czekoladowe
Ciasto na bazie pomidorów czekoladowych, naturalnie słodki krem z batata i efektowne dekoracje z płatków róż. To brzmi jak przepis na walentynkowe wegańskie muffiny czekoladowe i… na udane święto zakochanych!

Pizza rzymska
Rzymska pizza, zwana także pizzą al taglio lub al trancio, znana jest ze swojego wyjątkowego smaku i nietypowego wyglądu. Podłużna pizza sprzedawana na kawałki na ulicach Rzymu i innych okolicznych miast jest nieodłącznym elementem kulinarnego dziedzictwa Włoch. Jak przygotować podłużną pizzę rzymską z ziemniakami (con patate)? Poznaj triki na ten pyszny, włoski przysmak.