Tagliatelle i dorsz w sosie szafranowo-pomarańczowym • przepis • składniki • przygotowanie
Ryba doskonale komponuje się z cytrusami. Spróbuj makaronu z dorszem w sosie pomarańczowym z szafranem!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY RYBĘ
Cebulę kroimy w kostkę. Szafran rozpuszczamy w 2 łyżkach ciepłej wody. Rybę myjemy, osuszamy i kroimy w paski o szerokości 1 cm.
GOTUJEMY SOS
Marchew obieramy i strugamy lub kroimy w cienkie plasterki. Podsmażamy z cebulą na gorącym oleju przez 3 minuty. Dolewamy sok pomarańczowy i bulion. Dodajemy szafran, doprawiamy solą, pieprzem cayenne i cukrem. Warzywa przykrywamy i gotujemy przez 3-5 minut. Dodajemy śmietankę. Rybę dodajemy do sosu i gotujemy pod przykryciem przez 5-7 minut.
PODAJEMY DANIE
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Sos doprawiamy i podajemy z makaronem. Dekorujemy natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2225,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
556,3 kcal
Tłuszcz
16,3 g
Węglowodany
70,6 g
Błonnik
31,2 g
Białko
31,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciepłe lody malinowe w czekoladowym wafelku
Wróć razem z Pawłem i jego gościem do czasów dzieciństwa! Przygotuj ciepłe lody malinowe w czekoladowym wafelku!

Kapusta kiszona zasmażana
Kapusta kiszona zasmażana to prawdziwy klasyk polskiej kuchni, który idealnie komponuje się z wieloma daniami głównymi. Jej wyjątkowy smak wynika z połączenia kwasowości kiszonej kapusty i delikatnej zasmażki. Ten prosty, a zarazem pyszny przepis, pozwala na przygotowanie doskonałego dodatku do obiadu w tylko kilku krokach. Odkryjcie nasz sposób na kiszoną, zasmażaną kapustę.

Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
Takiej wersji schabu po sztygarsku nie znacie! Delikatny farsz z białej kiełbasy i ciekawy sposób porcjowania nadają świeżości temu regionalnemu daniu. Wypróbujcie przepis Karola!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotleciki jagnięce z miętą i rozmarynem
Pachnące świeżym rozmarynem, miętą i tymiankiem delikatne kotlety z jagnięciny to idealny pomysł na mięsny obiad.

Pieczony schab wieprzowy z purèe z selera, pieczoną marchwią i sosem z ciemnego piwa
Sycąca i efektowna potrawa kuchni czeskiej. Mięso, warzywa i ciemny, gęsty sos to doskonała kompozycja smaków.

Kiszona sałatka z warzyw na ostro
Kiszone warzywa to doskonały dodatek do obiadów i przekąsek. Przygotowane q wersji na ostro z dodatkiem kolendry nabierają azjatyckiego charakteru. Spróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa z groszku i pomarańczy z grzankami z cebulką
Zobacz, jak przygotować aromatyczną zupę w 30 minut! Połączenie groszku z orzeźwiającą pomarańczą na pewno Ci zasmakuje!

Koktajl bananowy
Za pomocą miksera możesz wyczarować pyszny koktajl z lodami i bananami – idealne letnie orzeźwienie.

Remulada
Remulada to wyjątkowy sos majonezowy, który doskonale się sprawdzi podany jako dodatek do jajek, wędlin, a nawet świeżych lub grillowanych warzyw.