Migdałowe ciasto z jabłkami i konfiturą truskawkową • przepis • składniki • przygotowanie
Pachnące, złociste i pulchne ciasto, słodkie owoce oraz nietypowa kruszonka z płatków kukurydzianych i konfitury. Pycha!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MASŁO ROZPUSZCZAMY W
rondelku, studzimy.
JAJKA UBIJAMY NA
puszystą masę.
CAŁY CZAS MIKSUJĄC
dodajemy stopniowo cukier, cukier wanilinowy i wolnym strumieniem wlewamy rozpuszczone masło (pół łyżeczki roztopionego masła pozostawiamy w rondlu do posmarowania tortownicy).
WYŁĄCZAMY MIKSER.
DODAJEMY MĄKĘ PRZESIANĄ
przez sito, proszek do pieczenia i zmielone migdały.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
MASĘ PRZEKŁADAMY DO
tortownicy (średnica 26 cm) posmarowanej masłem, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię ciasta.
JABŁKA MYJEMY, OBIERAMY
i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 CM.
NA WIERZCHU CIASTA
układamy plasterki jabłek w kształt wachlarza i pieczemy 40 minut w temp.
180°C (BEZ
termoobiegu).
MASŁO, CUKIER TRZCINOWY
i śmietankę zagotowujemy.
ZDEJMUJEMY Z OGNIA,
dodajemy płatki kukurydziane, mieszamy i studzimy.
NA WYPIECZONE CIASTO,
między jabłkami, za pomocą worka cukierniczego wyciskamy konfiturę truskawkową.
CAŁOŚĆ POSYPUJEMY KRUCHĄ
posypką z płatków. CIASTO PONOWNIE PIECZEMY: w temp.
180°C OKOŁO 20
minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5159 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
515,9 kcal
Tłuszcz
24,7 g
Węglowodany
67,2 g
Błonnik
9,0 g
Białko
9,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wielkanocny koktajl serniczkowy
A co to kryje się w zajączku z czekolady? To pyszny koktajl! W te święta wielkanocne zaskocz bliskich i podaj ten wyjątkowy napój chociażby zamiast deseru.

Chrupiące czekoladki
Przysmak z czekolady, migdałów, płatków crunchy i kokosa. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, schłodzić i gotowe!

Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
Jak smakuje połączenie kaczego mięsa, owoców, kapusty, miodu i cynamonu? Doskonale! Przekonaj się!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
Jak zamienić całą kaczkę w smakowite, pieczone danie z niesamowitym sosem? Tego właśnie dowiesz się z tego przepisu.

Zupa z czerwonej papryki
Pomysł na obiad: delikatna kremowa zupa o pysznym, słodkawym smaku papryki oraz niepowtarzalnej, wyrazistej barwie.

Panna cotta fit
Zobacz, jak Kinga Paruzel odchudziła panna cottę! Nawet tradycyjny deser w stylu włoskim może być fit!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczarki faszerowane ze szpinakiem
Smakowita propozycja szybkiej, ciepłej przekąski: pieczarki faszerowane masą szpinakową z suszonymi pomidorami i serem.

Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta
Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta, czyli wyjątkowy makaron inspirowany składnikami popularnymi na słonecznej Sycylii. Sprawdź, jak prosto przygotować danie, które zachwyci każdego!

NALEWKA WIŚNIOWA
Nalewka wiśniowa z delikatnym aromatem wanilii i migdałów według receptury Pawła Małeckiego – sprawdź, jak ją przygotować!