Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto jak u babci? Znaczy, że najlepsze! A z tym przepisem przeniesiecie się do kuchni w stylu włoskim! Koniecznie odbądźcie tę kulinarną podróż, będzie naprawdę smacznie!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę, cukier puder i sól dokładnie mieszamy w misce.
ŁĄCZYMY MLEKO Z PRODUKTAMI NA KREM
600 ml mleka wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu.
ZAGOTOWUJEMY KREM
Kiedy mleko się zagotuje, wyjmujemy laskę wanilii i dodajemy do garnka zawartość miski. Całość cały czas mieszamy, aby krem zgęstniał i się nie przypalił. Krem zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.
DZIELIMY I ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i odwijamy z folii. Dzielimy je na 2 części: większą i mniejszą. Większą część ponownie chwilę zagniatamy, aby stała się plastyczna, a następnie rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką na okrągły placek o średnicy nieco większej od dna formy do tarty. Podczas wałkowania ciasto posypujemy od czasu do czasu niewielką ilością mąki.
WYKŁADAMY KREM NA CIASTO
Przestudzony krem przekładamy na ciasto i dokładnie rozprowadzamy po całej jego powierzchni tak, aby równomiernie pokrywał spód.
ROZWAŁKOWUJEMY DRUGI KAWAŁEK CIASTA
Blat ponownie oprószamy mąką. Mniejszy kawałek ciasta zagniatamy przez chwilę i rozwałkowujemy. Rozwałkowany placek układamy na warstwie kremu. Brzegi ciasta zawijamy do środka.
PIECZEMY CIASTO
Wierzch ciasta smarujemy białkiem przy pomocy pędzelka silikonowego, posypujemy orzeszkami pinii i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C na ok. 40-45 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4762,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
396,9 kcal
Tłuszcz
19,8 g
Węglowodany
44,1 g
Błonnik
9,3 g
Białko
9,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Spaghetti z wołowym ragu
Długo gotowany sos pomidorowy na bazie aromatycznych warzyw i mięsa wołowego w stylu włoskim, czyli ragu. Sprawdź, jak z prostych i pysznych składników przygotować danie idealne na romantyczny wieczór!

Ciasto na pizzę
Dobra pizza zaczyna się od ciasta! Z tym przepisem możesz mieć pewność, że każdemu będzie smakować. Przygotujesz je w prosty sposób, a później już tylko czas na ulubione dodatki!

Trifle z kremem spekulatius
Wyjątkowy deser korzenny z dwoma pysznymi kremami i kruszonką z ciasteczek. Ta niezwykle efektowna propozycja będzie idealna na świąteczny dzień.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babka wielkanocna
Najlepszy przepis na babę, która zachwyci smakiem Ciebie i Twoich bliskich! Pyszna, puszysta i udaje się za każdym razem!

Babeczki pistacjowe
Delikatny smak orzechów pistacjowych w połączeniu z innymi składnikami to recepta na udany wypiek. Muffinki pistacjowe, bo o nich mowa, stanowi ą doskonałą propozycję dla tych, którzy lubią podążać za trendami. Odkryj nasz przepis na obłędne babeczki pistacjowe!

Tort sushi
Prawdziwa uczta dla miłośników kuchni w japońskim stylu! Elegancki, pięknie udekorowany tort sushi przypomina ogromną rolkę, a bogactwo zamkniętych w nim smaków zaspokoi apetyt wszystkich gości.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Penne z białą kiełbasą i pieczoną papryką
Włoski makaron i polska kiełbasa wzbogacone smakiem pieczonej papryki. Prosta i sycąca potrawa dla każdego!

Bigos z cukinii
Bigos z cukinii to lekka (i letnia!) alternatywa dla tradycyjnego bigosu, idealna na wakacyjne dni i nie tylko. Aromatyczny, pełen ziół, pomidorów i podsmażanych warzyw, świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. To doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru cukinii i stworzenie pysznego, domowego dania.

Żurek orientalny z białą kiełbasą
Żurek z orientalną nutą? Czemu nie! Takie połączenie smaków na pewno zasmakuje wielbicielom tajskiej kuchni. Podaj na Wielkanoc coś innego niż zwykle, by zaskoczyć bliskich!