Minestrone z pesto z pomidorów • przepis • składniki • przygotowanie
Minestrone to tradycyjna zupa warzywna inspirowana kuchnią Włoch. Przygotuj idealną na lato zupę z pesto z pomidorów, do tego doskonale pasuje chrupiąca bagietka.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PESTO
Pomidory odsączamy. Rozmaryn myjemy, igły obrywamy. Oba składniki miksujemy z orzechami nerkowca i parmezanem pokrojonym w kostkę. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dolewamy oliwę i mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy na kawałki. Cukinię kroimy w grube plastry, a następnie na pół. Strąki fasolki kroimy na pół. Brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę, cukinię i paprykę podsmażamy przez 3 minuty na rozgrzanym oleju. Zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i fasolkę – gotujemy przez 7 minut. Dodajemy różyczki brokułu i gotujemy przez kolejne 4-5 minut. Cykorię myjemy, odsączamy i rwiemy na duże kawałki.
PODAJEMY ZUPĘ
Liść laurowy wyjmujemy z zupy. Zupę doprawiamy do smaku sokiem i skórką z cytryny,
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1503 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
250,5 kcal
Tłuszcz
10,3 g
Węglowodany
33,2 g
Błonnik
11 g
Białko
11 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka i koktajl z rabarbaru
Daria Ładocha przygotowała dwa pyszne przepisy na sezon rabarbarowy! Wypróbuj!

Bułki maślane
To doskonały dodatek do śniadania na słodko. Smakują tak samo wyśmienicie z dodatkami, jak i bez.

Ocet morelowy
Ocet w nowym wydaniu, czyli o delikatnym smaku moreli. W takiej wersji smakowej urozmaici niejedno danie i wzbogaci smak ulubionych potraw.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Czekoladowe friands
Czekolada, kakao, cukier puder i cynamon – takie połączenie z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom słodkich babeczek!

Ziemniaki pieczone w piekarniku
Szukasz przepisu na coś prostego, szybkiego i pysznego? Wypróbuj pomysł Kingi na chrupiące młode ziemniaczki. Palce lizać!

Curry z fasolką szparagową i mlekiem kokosowym (MCS)
Masz ochotę na pyszne, aromatyczne curry o pikantnym smaku? Koniecznie spróbuj naszego przepisu i udaj się w kulinarną podróż.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Clam chowder — amerykańska zupa z małżami
Clam chowder to pożywna zupa, pełna małży, ziemniaków i aromatycznych przypraw. Zupa ta przygotowywana była przez rybaków jako rozgrzewający posiłek w okresie połowów. Jak ją zrobić? Sprawdź nasz przepis!

Minitorciki czekoladowe z owocami
Puszyste połówki muffinek z ciasta czekoladowego przełożone kremowym nadzieniem, podawane z owocami. Deser doskonały!

Ciasto o smaku coli
Cola i czekolada? Odważne połączenie! Paweł sięgnął po oba składniki, by przygotować dla Was wyjątkowe ciasto. Koniecznie sprawdźcie, jak smakuje!