Minipizze z fetą i oliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Poznaj przepis na minipizzę ze śmietanowym sosem i nutą pomarańczy! Obsypana oliwkami, fetą i orzeszkami pinii smakuje wyjątkowo!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO
Drożdże kruszymy i rozrabiamy z cukrem w 150 ml letniej wody. Pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę, sól i oliwę z oliwek zagniatamy z zaczynem drożdżowym na gładkie ciasto. Ciasto zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 45-60 minut do wyrośnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Oliwki osączamy i kroimy na pół. Fetę osączamy i kroimy w kostkę. Pomarańczę sparzamy gorącą wodą. Skórkę ścieramy i mieszamy ze śmietaną oraz oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomarańczę obieramy tak grubo, aby usunąć również białą, wewnętrzną skórkę. Z błonek rozdzielających wykrawamy miąższ, który następnie kroimy na kawałki. Radicchio oczyszczamy, myjemy, otrząsamy do sucha i usuwamy głąb. Liście kroimy w cienkie paski.
PIECZEMY PIZZĘ
Ciasto dzielimy na 6 porcji i rozwałkowujemy na odrobinie mąki na owalne placki (o średnicy ok. 25 x 10 cm). Przekładamy na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia i smarujemy śmietaną z dodatkami. Posypujemy oliwkami, fetą i orzeszkami pinii. Pizzę pieczemy jedną po drugiej w piekarniku rozgrzanym do temperatury 230°C przez ok. 15 minut. Minipizzę posypujemy przed podaniem kawałkami pomarańczy i paseczkami radicchio.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2652 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
442 kcal
Tłuszcz
25,9 g
Węglowodany
43,9 g
Błonnik
10,7 g
Białko
10,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pesto z pietruszki
Pesto z pietruszki to znakomita alternatywa dla tradycyjnego pesto z bazylii, która charakteryzuje się nieco mocniejszym i bardziej orzeźwiającym smakiem. Lekko pikantne pesto pietruszkowe może stać się idealnym dodatkiem do zup, sosów, a także dań głównych. Poznaj nasz sposób na pietruszkową pastę inspirowaną włoskim klasykiem!

Spaghetti z okruszkami – sposób na czerstwe pieczywo
Wykorzystaj czerstwe pieczywo jako dodatek do spaghetti! To świetne rozwiązanie zero waste, dzięki któremu nie zmarnujesz jedzenia.

Frittata keto
Frittata, która idealnie sprawdzi się jako sycące śniadanie dla każdego, kto lubi dietę keto. Wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem tego serowo-jajecznego, pieczonego w piekarniku dania.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Papryczki nadziewane serem
Papryczki nadziewane serkiem to przekąska, która zachwyci każdego miłośnika tapasów. Idealnie sprawdzą się na imprezach, rodzinnych spotkaniach czy jako szybki i efektowny dodatek do obiadu. Odkryj nasz przepis na pyszne papryczki nadziewane serkiem!

Marakuja curd
Marakuja Curd to fantastyczny dodatek do deserów, babeczek i kruchych tart. Jego egzotyczny smak sprawia, że słodkości nabierają wyjątkowego charakteru.

Rolada jabłkowa
Nadzienie jabłkowe zamknięte w delikatnym, biszkoptowym cieście? To musi być rolada jabłkowa, która swoim smakiem przypomina o dobrych, rodzinnych chwilach. To ciasto idealne na jesień – upiecz i sprawdź!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Risotto szparagowe z kurczakiem
Kiedy sezon na szparagi w pełni, należy z nich przygotować coś pysznego! Kremowe i delikatne risotto to jeden z pomysłów.

Pomarańczowy sernik z crème brûlée
Spróbuj puszystego sernika ze skórką pomarańczową i chrupiącą masą crème brûlée!

Zapiekana bagietka ze szpinakiem
Chrupiące pieczywo z rumianą skórką wypełnione lekko pikantnym farszem. Pięknie pachnie i smakuje doskonale!