Mrożony jogurt z malinami i limonką • przepis • składniki • przygotowanie
Idealny pomysł na upalne dni? Orzeźwiający deser, łączący słodycz dojrzałych malin z kwaskowatym aromatem limonki!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
BIOLIMONKĘ SPARZAMY, SKÓRKĘ
drobno ścieramy.
Z OBU OWOCÓW
wyciskamy sok.
SOK Z LIMONKI
w razie potrzeby uzupełniamy wodą do 75 ml.
ZAGOTOWUJEMY Z CUKREM
i skórką z limonki, gotujemy na dużym ogniu przez 2 minuty, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. ŚMIETANĘ UBIJAMY NA: sztywno.
MALINY PRZEBIERAMY, MYJEMY,
a następnie delikatnie osuszamy.
KILKA MALIN DO
dekoracji wkładamy do lodówki, pozostałe miksujemy.
MIESZAMY Z JOGURTEM
i syropem z limonki.
DODAJEMY ŚMIETANĘ.
MASĘ WSTAWIAMY W
płytkim naczyniu na 3-4 godziny do zamrażarki.
PO UPŁYWIE PIERWSZEJ
godziny co 30 minut mieszamy masę widelcem, aby rozbić kryształki lodu.
ZMROŻONY JOGURT PRZEKŁADAMY
do salaterek, dekorujemy pozostałymi malinami i liśćmi mięty, podajemy natychmiast.
WSKAZÓWKA
MROŻONY JOGURT: można również zamrozić w maszynie do lodów.
NALEŻY POSTĘPOWAĆ ZGODNIE
z instrukcją producenta urządzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1158,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
193,1 kcal
Tłuszcz
6,5 g
Węglowodany
30,2 g
Błonnik
6 g
Białko
6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Deser śliwkowo-czekoladowy
Taki deser podbije serca gości! Śliwkowo-czekoladowa kompozycja urzeka nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowym smakiem.

Syrop z szypułek truskawek
Nie lubisz wyrzucać resztek, ale nie wiesz, co zrobić z szypułkami truskawek? Oto rozwiązanie! Wypróbuj przepis Kingi na pyszny syrop z szypułek usuniętych z 1 kilograma truskawek.

Ciasto śliwkowe „Topielec”
Sezon na śliwki kojarzy się z zapachem wypieków! Sięgnij po przepis Pawła i przygotuj wyjątkowe ciasto drożdżowe z kruszonką i nadzieniem śliwkowym.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Omlet z makaronem
Jak smakuje omlet ze smażonym makaronem? Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się sam!

Kotlety mielone z karpia
Kotlety mielone to nie tylko mięsne danie. Można przygotować je również z karpia, tak jak zrobił to Karol!

Delikatny pstrąg z duszonymi warzywami
Soczyste, pachnące ziołami rybne roladki ułożone na duszonych warzywach. Doskonały pomysł na lekki i zdrowy obiad.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa
Przekąska na zimowe wieczory – kandyzowana skórka z pomarańczy i cytryny dekorowana czekoladą! Musisz to zrobić!

Mazurek królewski
Mazurek królewski to klasyk polskich wypieków. Tradycyjną recepturę zdradza babcia Lucyna!

Cordon bleu po hiszpańsku z sałatką
Cordon bleu inspirowany kuchnią hiszpańską czyli roladki z piersi kurczaka z serem manchego i salami chorizo, podawane ze smakowitą sałatką.