Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi • przepis • składniki • przygotowanie
Muffiny przygotujesz także z mąki orkiszowej! Z dodatkiem orzechów włoskich smakują wyśmienicie!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN DROŻDŻOWY
Drożdże kruszymy i razem z cukrem rozrabiamy w 400 ml letniej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
ZAGNIATAMY CIASTO
Z mąki, soli, jogurtu i zaczynu drożdżowego zagniatamy lepkie ciasto. Dodajemy posiekane orzechy. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
PIECZEMY MUFFINY
Ciasto ponownie zagniatamy. Formy do muffinów natłuszczamy i wypełniamy ciastem. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 10 minut. Następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez ok. 25-30 minut. Upieczone muffiny studzimy i wyjmujemy z formy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2290,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
152,7 kcal
Tłuszcz
4,8 g
Węglowodany
22,3 g
Błonnik
6 g
Białko
6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Włoskie pierożki balanzoni
Rozsmakuj się we włoskich pierożkach balanzoni. Delikatne ciasto, farsz z mortadelą i pistacjami, aromatyczna oliwa i ser pecorino romano to wyjątkowo pyszne połączenie.

Tornado dog
Nowy pomysł na przygotowanie hot dogów, w których parówka jest wypełniona serem i owinięta boczkiem, a dodatek prażonej cebulki i ogórków konserwowych nadaje im amerykański charakter. Sprawdź, jak smakują!

Sałatka makaronowa w stylu chorwackim
Znana i lubiana sałatka makaronowa, teraz w nowym, chorwackim stylu. Wypróbuj wyjątkowy przepis na makaron gemelli w połączeniu z wyrazistą kiełbasą osijecką, młodym szpinakiem i soczystym pomidorem bawole serce.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ziemniaki fondant
Ziemniaki fondant, czyli chrupiące na zewnątrz i rozpływające się w ustach! Wypróbuj ten przepis Kingi i spraw, że każde danie główne stanie się bardziej wykwintne.

Kompot agrestowy
Pyszny na zimno i na ciepło! Spróbuj kompotu agrestowego według przepisu Kingi Paruzel!

Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem
Kasza jaglana może być również doskonałą podstawą sałatki. Z dodatkiem pieczonej papryki i marynowanych grzybów smakuje doskonale.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczona szynka z papryką i orzechowym pęczakiem
Pieczone mięsa to polska specjalność. Szynka w aromatycznej marynacie to jej kolejna, wyśmienita odsłona.

Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
Sprawdź przepis na powidła, które zachwycą swoim orientalnym smakiem cynamonu i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Pyszne!

Aromatyczna babka z suszonymi owocami
Przygotuj babkę z suszonymi owocami i orzechami, doprawioną aromatycznymi przyprawami – kardamonem, kolendrą i cynamonem!