Omlet z amarantusem i owocami • przepis • składniki • przygotowanie
Amarantus na słodko smakuje wyśmienicie! Wypróbuj przepis na omlet z amarantusem, owocami i cukrem pudrem.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY AMARANTUS
Mleko zagotowujemy. Dodajemy amarantus i cukier wanilinowy. Gotujemy na małym ogniu przez 35-40 minut, a następnie studzimy.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI OMLETU
Jajka rozbijamy, białka ubijamy na sztywno. Miękkie masło, cukier i sól mieszamy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy żółtko oraz masę amarantusową i mieszamy. Dodajemy mąkę i krótko mieszamy. Dodajemy ubite białka i ponownie mieszamy. Banany obieramy i kroimy w plasterki.
SMAŻYMY OMLET
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wlewamy połowę ciasta, obkładamy połową plasterków bananów i smażymy przez ok. 3 minuty. Naleśnik obracamy, smażymy przez ok. 3 minuty, rozrywając przy tym na kawałki za pomocą łopatki do smażenia. Owoce myjemy i osączamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2498,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
499,7 kcal
Tłuszcz
20 g
Węglowodany
68,4 g
Błonnik
5,1 g
Białko
13,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lekki deser wiśniowy
Idealny deser dla seniora? Paweł Małecki podpowiada, jak to zrobić, by było pysznie i odżywczo!

Moczka — śląska zupa wigilijna na słodko
Moczka to tradycyjna śląska zupa wigilijna, która wyróżnia się swoim słodkim, korzennym smakiem i bogatą zawartością suszonych owoców oraz piernika. Przygotowywana jest z namoczonego piernika i podawana podczas świątecznej kolacji, będąc jednym z charakterystycznych dań śląskiego stołu. Jak ją zrobić? Odkryj nasz prosty przepis!

Bułka na mleku – sposób na czerstwe pieczywo
Czy wiesz, że czerstwą bułkę również można wykorzystać do przygotowania dania? Zerknij na przepis Kingi i zobacz jak przyrządzić pyszną bułkę na mleku. Wystarczy 5 minut i gotowe!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik dyniowy na korzennym spodzie
Pyszny sernik na korzennym spodzie - rozkosz dla podniebienia w jesienne dni!

Zrazy z karkówki
Zrazy z karkówki wieprzowej to jedno z bardziej lubianych tradycyjnych, polskich dań. Dzięki odpowiedniemu przyprawieniu oraz wolnemu duszeniu mięso staje się wyjątkowo miękkie i aromatyczne. Podane z kaszą, ziemniakami lub kluskami stanowią sycący i rozgrzewający posiłek dla całej rodziny. Jak przyrządzić wyśmienite zrazy? Poznaj nasz sposób!

Francuskie ptysie serowe
Wytrawne ptysie z serem pleśniowym to doskonały pomysł na przekąskę podczas każdego przyjęcia.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Empanady z salsa verde
Pierogi w wersji południowej! Chrupiące ciasto wypełniono wyrazistym farszem, a całość polano ziołowym sosem. Pyszne!

Tort czekoladowy z kremem maślanym i konfiturą
Klasyczny tort czekoladowy, przekładany maślanym kremem czekoladowym i pyszną konfiturą. Prawdziwie dekadencki deser, który świetnie sprawdzi się podczas świętowania mniejszych i większych okazji.

Galaretka z kurczaka
Galareta drobiowa to jedno z tradycyjnych polskich dań, które od lat gości na stołach podczas rodzinnych spotkań i różnych uroczystości. Delikatne mięso kurczaka otulone przezroczystą galaretką z warzywami tworzy harmonijną i apetyczną kompozycję smakową. Jak zrobić pyszną galaretę z kurczaka? Poznaj nasz przepis!