Orzechowa caponata z pieczonym dorszem • przepis • składniki • przygotowanie
Połączenie pieczonej ryby, chrupiących orzechów oraz smakowitej caponaty - koniecznie wypróbuj przepis Karola Okrasy!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Papryki oraz bakłażany myjemy, osuszamy. Bakłażany przekrajamy wzdłuż na pół. Miąższ nacinamy w kratkę. Papryki pozostawiamy w całości. Warzywa lekko smarujemy oliwą. Układamy na blaszce wyłożonej papierem.
PIECZEMY WARZYWA
Warzywa pieczemy w temperaturze 200°C do momentu zbrązowienia skórki.
PRZYRZĄDZAMY CAPONATĘ
Wystudzone papryki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę 1x1 cm. Miąższ bakłażana wydrążamy łyżką i siekamy. Do pokrojonych warzyw dodajemy posiekany czosnek, dymkę, miętę oraz uprażone w piekarniku, rozdrobnione orzechy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z limonek.
MARYNUJEMY RYBĘ
W naczyniu żaroodpornym mieszamy oliwę, sos sojowy i miód. Oczyszczone filety z dorsza marynujemy w przygotowanej mieszance przez około 20 minut.
PIECZEMY DORSZA
Rybę pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
SERWUJEMY DANIE
Dorsza podajemy na porcji caponaty. Danie posypujemy rukolą. Delikatnie skrapiamy oliwą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1746,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
873,1 kcal
Tłuszcz
44,1 g
Węglowodany
72,9 g
Błonnik
58,2 g
Białko
58,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie ciasteczka imbirowe
Są wegańskie, imbirowe i przypominają renifery! Ciasteczka Kingi na pewno zasmakują wszystkim, nie tylko najmłodszym fanom mikołajkowych słodkości!

Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem
Schab to nie tylko kotlety – dodaj kaszę, suszone oraz świeże owoce i ciesz się lekką, ale sycącą sałatką.

Deser migdałowy z ciastkami amaretti
Kilka warstw i każda pyszna! Deser migdałowy z malinami i ciasteczkami amaretti zasmakuje każdemu wielbicielowi słodkości.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z imbirem
Pomarańcza i marchewka idą ze sobą w parze! Zwłaszcza, gdy wylądują razem zamknięte w słoiczku pod postacią pysznej konfitury!

Indyk z gruszkowym nadzieniem
Naprawdę warto sięgnąć do kuchni inspirowanej Ameryką, by pożyczyć od niej przepis na indyka nadziewanego farszem z gruszek.

Kaszubski miodowy kuch
Kuchnia regionalna kryje w sobie wiele dobrych smaków. Kaszubski miodowy kuch to jeden z nich! Jeśli spróbujesz raz, będziesz wracać wielokrotnie. Przekonaj się!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Hot dog
Szukasz pomysłu na domowy fast food? Przygotuj hot doga z karmelizowaną cebulką, ogórkiem, boczkiem i oczywiście parówką!

Wegańskie ciasteczka marchewkowe z kremem
Roślinne i idealne na śniadanie lub przekąskę! Ciasteczka marchewkowe wg przepisu Kingi zachwycą Cię kremowym nadzieniem.

Shake kawowy z lodami czekoladowymi
Na bazie napoju migdałowego przygotujesz przyjemnie chłodzący shake kawowy, który nie tylko doskonale smakuje, ale również stawia na nogi! Podaj go z lodami czekoladowymi – będzie pysznie!