Pasteis de nata - portugalskie minitarty • przepis • składniki • przygotowanie
Spód z ciasta francuskiego, gęsty, mleczny krem i owoce. Słynny deser w stylu portugalskim, który przygotujesz w swojej kuchni!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
CIASTO CIASTO FRANCUSKIE
rozwijamy, smarujemy całą powierzchnię masłem, posypujemy cukrem.
ZWIJAMY CIASTO W
długi rulon, wstawiamy do lodówki.
KREM DO 3/4
mleka dodajemy skórkę z cytryny i cynamon, całość zagotowujemy.
DO POZOSTAŁEJ 1/4
ilości mleka dodajemy mąkę, wlewamy ją do gotującego się mleka z cytryną.
GOTUJEMY CAŁY CZAS
mieszając, do zgęstnienia masy.
ZAGOTOWUJEMY CUKIER Z
wodą, gotujemy około 4 minuty do konsystencji syropu.
SYROP PRZELEWAMY DO
masy mlecznej, dokładnie mieszając.
KREM STUDZIMY, DODAJEMY
do niego żółtka i starannie mieszamy na jednolitą masę.
CIASTO FRANCUSKIE KROIMY
na 8 równych kawałków, rozgniatamy je na płasko tworząc zakręcone ślimaki i umieszczamy w foremkach wysmarowanych masłem.
CIASTO DOCISKAMY DO
spodu i boków foremki.
WYPEŁNIAMY BABECZKI MASĄ,
pieczemy około 25 minut w temp. 200°C.: STUDZIMY.
ŻEL DO OWOCÓW
Żelatynę namaczamy w 25 ml zimnej wody. ODSTAWIAMY.
W RONDELKU ZAGOTOWUJEMY
200 ml wody.
DODAJEMY CUKIER, SOK
z cytryny, napęczniałą żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
CAŁOŚĆ PRZECEDZAMY PRZEZ
sitko i studzimy.
BABECZKI WYJMUJEMY Z
foremek, spryskujemy żelem.
NA WIERZCHU UKŁADAMY
świeże owoce, które również smarujemy lub spryskujemy żelem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2704,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
338,1 kcal
Tłuszcz
16,7 g
Węglowodany
38,8 g
Błonnik
7,4 g
Białko
7,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto francuskie z pieczarkami
Chrupiące ciasto francuskie, soczyste pieczarki i aromatyczne zioła oraz ser — takie połączenie brzmi jak przepis na sukces. Ciasto francuskie z pieczarkami to przepis, który sprawdzi się zarówno na eleganckie przyjęcia, jak i w codziennym menu. Przekonaj się, jak łatwo możesz je przygotować!

Ratatouille
Pyszne danie na bazie warzyw to prawdziwa klasyka kuchni francuskiej. Świetne jako samodzielna potrawa lub dodatek do mięs.

Arbuzowe szaleństwo
Pyszny deser dla wszystkich fanów arbuza! Orzeźwiający, z dodatkiem borówek, rumu i chrupiących ciasteczek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto na maślance
Szukasz słodkości z Wysp Brytyjskich? W Kuchni Lidla znajdziesz przepis na pyszny placek w stylu brytyjskim na maślance z jabłkami i rabarbarem.

Zupa grzybowa z lubczykiem i prażonymi ziarnami dyni
Gęsta zupa o intensywnym aromacie, wzbogacona ziołami i pestkami dyni. Ciekawy pomysł na tradycyjne polskie danie.

Dorsz w szynce pod chrzanową pierzynką
Doskonały w smaku dorsz z kremowym sosem chrzanowym, owinięty chrupiącymi plastrami szynki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z pieczonych warzyw z sosem tymiankowo-cytrynowym
Wypróbuj przepis na lekkostrawną sałatkę z pieczonych warzyw, okraszoną sosem tymiankowo-cytrynowym, podaną z kawałkami pokruszonego białego sera.

Jambalaya z kurczakiem, kiełbasą i krewetkami
Aromatyczny, lekko ostry gulasz inspirowany kuchnią południa Stanów Zjednoczonych. To pełne smaku danie z pewnością zaskoczy całą rodzinę!

Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem
Kasza jaglana może być również doskonałą podstawą sałatki. Z dodatkiem pieczonej papryki i marynowanych grzybów smakuje doskonale.