Polędwiczki wieprzowe z przysmakami kresowymi • przepis • składniki • przygotowanie
Kresowe przysmaki, chorizo i wysokiej jakości wieprzowina to sprawdzony sposób na wyśmienite roladki.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ TŁUCZEK FOLIĘ
aluminiową folię spożywczą sznurek (lub wykałaczki) blender naczynie żaroodporne rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (termoobieg) Polędwiczki Polędwiczkę wieprzową myjemy i suszymy za pomocą ściereczki.
Z MIĘSA ODKRAWAMY
białą błonkę i dzielimy na 4 kawałki.
KAŻDY Z KAWAŁKÓW
delikatnie nacinamy tak, aby z każdego z nich powstał długi pasek (nacinanie powinno przypominać rozwijanie rulonu ).
TAK PRZYGOTOWANE KAWAŁKI
polędwiczki przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem z jednej strony.
NA KAŻDY KAWAŁEK
nakładamy 3 rodzaje kiełbas z Przysmaków Kresowych: 2 kawałki kresowej naturalnej, 2 kawałki chorizo, 2 kawałki kresowej z pieprzem, znów chorizo, kresowa naturalna i kresowa z pieprzem.
MIĘSO ZAWIJAMY W
rulon.
KAŻDY RULONIK ZWIĄZUJEMY
sznurkiem (lub spinamy wykałaczkami).
MIĘSO DOPRAWIAMY SOLĄ
i pieprzem z zewnątrz.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
oliwę z oliwek.
POLĘDWICZKI SMAŻYMY Z
każdej strony na rumiany kolor.
PO USMAŻENIU MIĘSO
przekładamy do naczynia żaroodpornego.
NA PATELNIĘ, NA
której smażyliśmy mięso, wlewamy połowę przygotowanej porcji porto, mieszamy na patelni, dodajemy całość do mięsa w naczyniu żaroodpornym.
MIĘSO PODLEWAMY RESZTĄ
porto.
3 SZALOTKI KROIMY
w piórka, dodajemy do mięsa (szalotki powinny być zanurzone w porto).
NACZYNIE ŻAROODPORNE ZAKRYWAMY
folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na mniej więcej 20-25 minut.
PUREE Z MARCHWI
Obraną i drobno pokrojoną marchew wrzucamy do garnka z gorącą wodą (z liściem laurowym), gotujemy do miękkości.
MARCHEW ODCEDZAMY, WYJMUJEMY
liść laurowy i wrzucamy z powrotem do garnka.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY ZA
pomocą blendera.
DO MARCHWI DODAJEMY
2 łyżki miodu, 40 g masła, 1 łyżkę curry, pieprz, sól i 1 łyżkę słodkiej śmietany 30%.
PONOWNIE MIKSUJEMY ZA
pomocą blendera.
MIĘSO WYCIĄGAMY Z
piekarnika.
ZA POMOCĄ NOŻA
przecinamy sznurki (lub wyciągamy wykałaczki).
JAK PODAWAĆ PURÉE
z marchwi wykładamy na talerz.
MIĘSO KROIMY W
plasterki i układamy obok purée.
POKROJONE SZALOTKI WRAZ
z sosem kładziemy na kawałki mięsa.
CAŁOŚĆ DEKORUJEMY
pietruszką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1982,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
495,7 kcal
Tłuszcz
31,3 g
Węglowodany
13,5 g
Błonnik
35,1 g
Białko
35,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kieszonka z pstrąga faszerowana serem ricotta z pachnącym ryżem
Zamień filet z pstrąga w smakowitą, pieczoną kieszonkę wypełnioną aromatycznym serowym farszem.

Pieczony kurczak w curry z ryżem z papryką
Delikatne kawałki piersi z kurczaka marynowane w jogurcie naturalnym z curry, upieczone i podane z ryżem oraz warzywami.

Indyjska sól z przyprawami
Przygotuj uniwersalną przyprawę do dań indyjskich w swoim domu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym
Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym to świetny pomysł na warzywne, sycące i orzeźwiające danie! Wypróbuj przepis Karola!

„Podwodne” rogaliki migdałowe
Sprawdź pomysł Pawła na przygotowanie wyjątkowo puszystych i zaskakująco smacznych rogalików, ciekawą „wodną” metodą!

Tajska zupa z pomidorami i pieczonym łososiem
Orientalne składniki i niezwykle aromatyczne przyprawy tworzą potrawę o prawdziwie tajskim charakterze. Jest przepyszna!
🔥 O podobnym poziomie trudności

DALGONA COFFEE Z TARTĄ CZEKOLADĄ
Połączenie deseru i kawy – dalgona coffee z tartą czekoladą. Sprawdź, jak przygotować ten pyszny napój według przepisu Pawła Małeckiego!

Marynowane ogórki w stylu koreańskim
Ogórki marynowane w stylu koreańskim to nie tylko wyjątkowe składniki, ale też wyjątkowy kształt tego warzywa. Przekonaj się, że wystarczy prosty przepis, aby stworzyć pyszne przetwory!

Masło truskawkowe
Mocno truskawkowe, puszyste masło według przepisu Pawła to idealny dodatek do chałki, naleśników, tortów i kanapek na słodko! Zamknij je w słoiczku i użyj, kiedy masz ochotę!