Pieczona nadziewana papryka • przepis • składniki • przygotowanie
Przystawka dla fanów intensywnego smaku. Ostra papryka, słony ser, aromatyczna pinia i rozmaryn komponują się doskonale.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE PAPRYKĘ CZYŚCIMY,
kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy nasion i układamy skórką do góry na blasze wyłożonej folią aluminiową.
PIECZEMY POD ROZGRZANYM
grillem w piekarniku w temperaturze 240°C przez 10 minut, aż na skórce pojawią się czarne pęcherze.
WYJMUJEMY, POŁÓWKI PAPRYKI
przykrywamy wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 10 minut.
ORZECHY PINII LEKKO
prażymy na patelni bez tłuszczu, wyjmujemy i studzimy.
OBRYWAMY IGIEŁKI Z
1 gałązki rozmarynu i drobno siekamy.
ORZECHY PINII SIEKAMY
i mieszamy z rozmarynem, skórką pomarańczową, kozim serem i śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
POŁÓWKI PAPRYKI OBIERAMY
ze skórki i układamy na platerze.
KREM Z SERA
przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką z dużym otworem i nadziewamy nim połówki papryki.
PODAJEMY OZDOBIONE OBERWANYMI,
pozostałymi igiełkami rozmarynu.
WSKAZÓWKI
PODAJEMY: z mocnym czerwonym winem hiszpańskim.
OSTRE PAPRYKI MOŻEMY
również zastąpić 4 strąkami czerwonej papryki pokrojonymi w ćwiartki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2082,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
520,6 kcal
Tłuszcz
44,6 g
Węglowodany
6,8 g
Błonnik
23,2 g
Białko
23,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierś kaczki z purée pietruszkowym i salsą mandarynkową
Smakowity pomysł na kaczkę, którą możesz przygotować na romantyczną kolację we dwoje. Spróbuj tego połączenia i zachwyć swoją drugą połówkę.

Kulki mocy z miechunką
Słodko-gorzkie kulki kokosowe z miechunką to idealna przekąska o każdej porze! Są proste w przygotowaniu i pyszne! Musisz ich spróbować!

Gęś faszerowana jabłkami z goździkami i cynamonem
Klasyczna, długo pieczona i nadziewana jabłkami gęś to świetny pomysł na obiad na wyjątkową okazję. Przekonaj się, że chociaż trzeba na nią trochę poczekać, gęś wcale nie jest trudna w przygotowaniu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Muffinki cytrynowe
Szybko i sprawnie przygotuj muffinki cytrynowe. Z pomocą przyjdzie Ci airfryer, który ułatwi Ci pracę w kuchni. Spraw swojej rodzinie lub gościom niespodziankę i podaj pyszne, pełne cytrynowego aromatu muffinki.

Kotlet pożarski – przepis
Kotlety pożarskie to mięsne danie o wiekowej historii, którego korzenie sięgają rosyjskich tradycji kulinarnych z carskich czasów panowania. Dziś kotlet pożarski cieszy się olbrzymią sławą i przygotowywany jest chętnie w wielu krajach — od restauracji poprzez bistra aż po kuchnię domową. W jaki sposób przyrządzić ten pyszny kotlet? Odkryj wraz z nami przepis na najlepszy kotlet pożarski!

Kaszotto z młodą kapustą
Szukasz pomysłu na wykorzystanie kaszy pęczak? Wypróbuj prosty przepis Karola na kaszotto z młodą kapustą i aromatycznymi przyprawami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Donuts – kolorowe donuty z czekoladą i kolorowym lukrem
Marzysz o donatach oblanych polewą czekoladową i kolorowym lukrem? Zaproś do gotowania całą rodzinę i przygotujcie je w domu!

Kruche ciasteczka – przepis
Jesienne wieczory to więcej czasu na słodkie pieczenie! Wykorzystaj przepis Pawła na kruche ciasteczka w kształcie liści i zaproś do kuchni najmłodszych!

Słodkie kanapki sando w stylu japońskim
Kanapki na słodko to pewnie żadna nowość, ale kanapki sando z bitą śmietaną, kiwi i mandarynkami to nowość inspirowana kuchnią japońską, która zaskoczy każdego. Skuś się na upieczenie wyjątkowego chleba mlecznego i zrób kanapki jak z kraju kwitnącej wiśni!