Pieczony kurczak w jogurcie • przepis • składniki • przygotowanie
Aromatyczny i delikatny, dzięki marynacie jogurtowej, kurczak z suszonymi pomidorami to pomysł na obiad, który zachwyci każdego, kto go spróbuje. Sprawdź, jaki jest prosty w przygotowaniu!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Czosnek bardzo drobno siekamy, solimy i delikatnie rozcieramy nożem, aby puścił soki. Tak przygotowany czosnek przekładamy do miski wraz z jogurtem, pieprzem, paprykami w proszku i przyprawą curry. Następnie do miski dodajemy skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty z jej połowy. Kolendrę bardzo drobno siekamy i również dodajemy do marynaty. Na koniec do miski wlewamy olej po suszonych pomidorach i doprawiamy solą.
MARYNUJEMY KURCZAKA
Wytrybowane, pozbawione skóry oraz kości udka kurczaka przekładamy do marynaty i mieszamy, aby dokładnie je pokryła. Następnie tak zamarynowane mięso trzymamy w lodówce przez min. 1 godzinę, a jeśli chcemy zadbać o kruchość, nawet przez całą noc.
PIECZEMY KURCZAKA
Papier do pieczenia gnieciemy, aby wygodnie się układał, i smarujemy odrobiną oleju po suszonych pomidorach. Następnie zamarynowane udka składamy na pół i przekładamy do naczynia żaroodpornego tak, aby kawałki na siebie nie nachodziły. Mięso pieczemy przez ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Suszone pomidory kroimy w bardzo drobną kostkę. Kolendrę równie drobno siekamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy z dodatkiem oleju po suszonych pomidorach. Skórkę z połowy cytryny obieramy za pomocą obieraczki. Następnie pozbawiamy ją białej części i kroimy w bardzo cienkie paski. Większość tak przygotowanej skórki dodajemy do sosu i całość dokładnie mieszamy.
PODAJEMY DANIE
Ugotowany ryż przekładamy na talerz i układamy na nim upieczonego kurczaka. Danie skrapiamy sosem z suszonych pomidorów i kolendry, oprószamy pozostałą skórką z cytryny oraz ozdabiamy kolendrą. Podajemy od razu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3826,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1275,5 kcal
Tłuszcz
61,4 g
Węglowodany
72 g
Błonnik
4,9 g
Białko
70 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jadalny prezent: gorąca czekolada w słoiku
Taki prezent ucieszy obdarowaną osobę potrójnie: jest estetyczny, zrobiony przez Ciebie i rozgrzewa w najchłodniejsze zimowe dni. Podziel się z bliskimi jadalnym podarunkiem: gorącą czekoladą w słoiczku!

Imbirowo - cytrynowe krewetki z chilli na grzankach
Wyśmienity przepis na udane przyjęcie: delikatne krewetki połączone z aromatem pietruszki i wyraźną cytrynową nutą.

Galaretki pomarańczowe w skórce
Pomarańczowe łódeczki z jadalną skórką zasmakują nie tylko najmłodszym! Przygotuj je koniecznie według przepisu Pawła!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krem marchewkowy z chipsami z buraka
Wyjątkowo ostry krem marchewkowy podany z chipsami z buraka i aromatyczną kolendrą. Wykorzystaj termorobota MC Smart i przekonaj się, jak proste może być gotowanie.

Kanapki z pulled porkiem
Pulled pork – delikatne mięso, długo duszone w niskiej temperaturze. Świetnie sprawdza się w kanapkach. Wypróbuj!

Tiramisu pistacjowe z truskawkami
Tiramisu z soczystymi truskawkami i kremem z pistacji i białej czekolady to elegancki deser, który zachwyci każdego, kto go spróbuje. Sprawdź, jak go przygotować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
Puszyste i pachnące bułeczki z rodzynkami, na świecie znane pod nazwą Hot Cross Buns. To klasyk Wielkanocy. Oznaczone są na wierzchu lukrem lub krzyżykiem z ciasta, co stanowi ich charakterystyczny znak.

Roladki z pizzy (low carb)
Wyjątkowa odsłona pizzy: zawinięta i w dodatku przygotowana bez mąki, z małą ilością węglowodanów. To aromatyczne danie będzie naprawdę ciekawym pomysłem na szybką przekąskę.

Butter Tofu
Każdy fan kuchni indyjskiej na pewno doceni tę propozycję wege. Butter tofu to aromatyczne danie z serem tofu w roli głównej.