Frytki z sosem serowym • przepis • składniki • przygotowanie
Potrzebujecie przekąski dla gości albo chcecie coś przekąsić, gdy macie wolne chwile? Mamy pod ręką przepis Kingi na wyśmienite frytki z sosem serowym. Wypróbujcie i przekonajcie się, jakie to proste do przygotowania. Proste, jak te frytki!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY FRYTKI
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy równomiernie mrożone frytki. Pieczemy frytki około 10 minut, po czym przewracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut. Kiedy będą odpowiednio zarumienione, wyjmujemy je z piekarnika i posypujemy mieszanką soli i papryki.
PRZYGOTOWUJEMY SOS SEROWY
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondelku na średnim ogniu roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy przez około minutę, aż utworzy się jasna zasmażka. Stopniowo wlewamy śmietanę, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy starty ser cheddar, sól i gałkę muszkatołową. Mieszamy, aż ser się roztopi i sos stanie się gładki.
PRZYGOTOWUJEMY DANIE
Frytki dzielimy na porcje, polewamy przygotowanym wcześniej sosem, posypujemy posiekaną cebulą dymką oraz papryczką chili i podajemy danie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1282,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
641,1 kcal
Tłuszcz
42,1 g
Węglowodany
46,5 g
Błonnik
1,1 g
Białko
17,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bezy — przepis podstawowy
Bezy to jeden z tych deserów, który pamięta się z dzieciństwa. Małe, spiralne, słodkie beziki zachwycają swoją lekkością i delikatnym smakiem. Są idealnym dodatkiem do kawy, herbaty czy jako dekoracja innych wypieków. Przygotowanie ich wymaga zaledwie kilku składników. Jak zrobić bezy? Odkryjcie nasz podstawowy przepis!

Szarlotkowy pudding chia
Smak szarlotki w wydaniu puddingowym? Czemu nie! Spróbuj tego delikatnego puddingu z chia, jabłkami i cynamonem. Ostrzegamy – od razu skradnie Twoje serce!

Kanapka z szynką, serem i warzywami
Smak tkwi w… prostocie! Ta pyszna kanapka w bułce twarogowej to propozycja doskonała do pracy lub na piknik! W dodatku przygotujesz ją zaledwie w 10 minut!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pastrami po filadelfijsku
Macie wolne 15 minut? Tak? To poznajcie prosty oraz szybki przepis Kingi na pastrami po filadelfijsku. Poczujcie północnoamerykańskie smaki i aromaty. Gotowi? Czas start!

Zupa pomidorowa z bananami
Wprowadź do swojej kuchni nowoczesne połączenia! Przygotuj zupę krem z pomidorami i bananami, przyprawioną nutką orientalnych przypraw.

Bazyliowy pstrąg z grilla
Delikatne mięso ryby podanej w całości, pachnące obłędnie świeżą bazylią to doskonały przepis na zdrowe danie z grilla.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
Idealne, postne uszka, które świetnie sprawdzą się w wigilijnym barszczu. Przygotuj te delikatne pierogi pełne aromatycznego farszu, które zaskoczą wszystkich gości!

Baton à la twix
Znany baton w lżejszej wersji! Chrupiące ciasteczko, warstwa karmelu z masy daktylowej i polewa czekoladowa! Wypróbuj!

Zupa wiśniowa
Zupa wiśniowa to niezwykłe danie, które łączy w sobie orzeźwiający smak wiśni z delikatnym aromatem przypraw. Obecna zarówno w polskiej, jak i w innych europejskich kuchniach, zupa ta jest idealnym wyborem na letnie dni. Tradycyjnie podawana na zimno, z dodatkiem śmietany lub makaronu, zupa wiśniowa doskonale sprawdza się w roli deseru, jak i obiadu. Odkryjcie tajniki jej przyrządzania!