Ravioli z mięsem • przepis • składniki • przygotowanie
Ravioli z różnymi nadzieniami to jeden ze specjałów kuchni włoskiej, który pokochali miłośnicy smaku na całym świecie. Jak przygotować pyszne, aromatyczne pierożki z nadzieniem z mięsa i z czym je podać? Poznaj nasz sposób na ravioli z mięsem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Mąkę przesiej w dużej misce, a następnie dodaj wszystkie suche składniki potrzebne do zrobienia pierożków i wymieszaj je.
DODAJEMY JAJKO I OLIWĘ
Dodaj do miski jajka oraz oliwę.
WYRABIAMY CIASTO
Zacznij wyrabiać delikatnie ciasto, aż składniki dobrze się połączą. Możesz dodać do nich odrobinę wody, jeśli ciasto jest zbyt suche, a w przypadku zbyt klejącego, dodaj odrobinę mąki.
FORMUJEMY CIASTO
Na stolnicę podsypaną mąką, wyłóż ciasto i zacznij ponownie je wyrabiać przez 5-6 minut. Gdy przestanie być klejące, uformuj z niego kulkę i owiń ją folią spożywczą. Odstaw na 40 minut. To dobry moment na przygotowanie farszu.
ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Wyciągnij ciasto z folii, a następnie rozwałkuj cienko. Podziel ciasto na równe prostokąty.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj.
SMAŻYMY WARZYWA
Na patelni podsmaż czosnek i cebulę na odrobinie oliwy.
DODAJEMY MIĘSO
Gdy warzywa staną się rumiane, dodaj mięso. Dopraw całość solą i pieprzem, zamieszaj i podsmażaj przez kilka minut.
WYKAŃCZAMY FARSZ
Zetrzyj parmezan. Odstaw mięso do wystygnięcia, a następnie dodaj do niego parmezan, jajko i świeże zioła. Wymieszaj.
NADZIEWAMY RAVIOLI
Na każdy z prostokątów z ciasta rozłóż po łyżeczce nadzienia (na jednej z połów), a następnie nałóż na nią drugą, tworząc kwadratowego pierożka. Gdy nadziejesz wszystkie pierożki, ozdób rogi widelcem, przyciskając go do rantów.
GOTUJEMY RAVIOLI
Postaw garnek na gaz i wlej do niego 1,5 l wody. Gdy woda zacznie wrzeć, dopraw ją solą i wrzuć pierożki jeden po drugim. Gotuj przez 4-5 minut, aż pierożki nie zaczną wypływać na górę. Po ugotowaniu odlej odrobinę wody do kubka, a następnie odcedź i odstaw na bok.
KROIMY SKŁADNIKI
Cukinię starannie umyj i pokrój na półksiężyce. Czosnek obierz i pokrój drobno. Pomidorki przekrój na pół.
SMAŻYMY SKŁADNIKI
Na głęboką patelnię wlej oliwę oraz masło. Dodaj warzywa i delikatnie je przypraw.
WYKAŃCZAMY SOS
Gdy warzywa lekko się zrumienią, dodaj wino i pozwól mu się chwilę zredukować. Pod sam koniec gotowania dodaj także wodę z makaronu. Wymieszaj i gotuj przez 4-5 minut.
WRZUCAMY RAVIOLI
Pod sam koniec gotowania dodaj ravioli i pozwól mu się chwilę poddusić. Gotowe ravioli z sosem wyłóż na talerze i posyp serem lub ziołami
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4184,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
697,4 kcal
Tłuszcz
29 g
Węglowodany
72,9 g
Błonnik
3,2 g
Białko
31,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sernik z malinami na serku mascarpone
Jesteś ciekaw, jak smakuje sernik z malinami na serku mascarpone? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego i przygotuj go w domu!

Pieczona owsianka à la szarlotka
Owsianka idealna na jesień – z jabłkami, orzechami i wspaniałym cynamonowym aromatem. Wypróbuj przepis Kingi na owsiankę à la szarlotka!

Wegańska pizza z grilla z karczochami i szpinakiem
Pizza z grilla smakuje najlepiej: ma dymny aromat i zawsze pięknie się wypiecze! Warto poświęcić trochę czasu na wyrobienie własnego ciasta. Cała reszta jest już ekspresowa. A karczochy i szpinak to połączenie składników, do którego będziecie wracać!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem
Jak smakuje połączenie jabłka i łososia? Przygotuj naszą wersję podpłomyków i przekonaj się sam!

Maślane rogaliki
Sięgnij po przepis Pawła na maślane rogaliki i ciesz się prostotą domowych wypieków. Smakują i pachną wybornie!

Perliczka w czerwonym winie
Oryginalny sposób na drób: perliczka w towarzystwie suszonych grzybów, z nutą rozmarynu oraz wytrawnego czerwonego wina.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Banoffee – ciasto z bananami w karmelu
Ciasto banoffee z pewnością zyska fanów zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych! Spód z czekoladowej granoli i banany w karmelu – brzmi pysznie!

Minipizza z kabanosami
Sprawdzony przepis Karola Okrasy na pizzę! Doskonała na obiad lub kolację!

Tradycyjne pączki z kremem budyniowym
Jesteś miłośnikiem tradycyjnych pączków? Wypróbuj przepis Pawła i przygotuj je samodzielnie w domu! Krem budyniowy i cukier trzcinowy dodają im słodkości.