Piernik staropolski • przepis • składniki • przygotowanie
Paweł Małecki zdradza swój przepis na piernik staropolski – ze smażonymi powidłami i polewą czekoladową!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
W garnku na małym ogniu roztapiamy masło oraz miód. Dodajemy przyprawę piernikową, kakao, kardamon oraz cynamon i podgrzewamy do temperatury ok. 60°C – nie doprowadzamy do zagotowania. Zestawiamy z ognia i studzimy do temperatury pokojowej. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym na puszystą masę. Mąkę żytnią łączymy z pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy z ubitymi jajkami. Dodajemy przestudzoną masę z masła, miodu i przypraw. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy drobno posiekane orzechy włoskie. Całość wlewamy do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
PIECZEMY PIERNIK
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C (termoobieg) lub 170°C (bez termoobiegu) na ok. 35-40 minut. Upieczone ciasto przed wyjęciem sprawdzamy suchym patyczkiem, czy się dobrze upiekło. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
PRZEKŁADAMY PIERNIK
Na patelnię przekładamy powidła oraz miód, smażymy przez kilka minut. Wystudzony piernik od góry wyrównujemy, ścinając wierzch. Odwracamy go spodem do góry, przekrawamy na trzy równe części, każdą z nich przekładamy gorącymi powidłami. Powidłami smarujemy także wierzch oraz wszystkie boki. Masę marcepanową rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm i obkładamy nią wcześniej posmarowany powidłami piernik. Wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc).
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ
Śmietankę zagotowujemy z miodem, następnie dodajemy pokruszone tabliczki czekolady. Wsypujemy do gotującej się śmietanki, mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy miękkie masło, dokładnie mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
8124 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
406,2 kcal
Tłuszcz
22,9 g
Węglowodany
46 g
Błonnik
6,3 g
Białko
6,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jajeczne muffiny śniadaniowe
Pyszne, pełne protein i warzyw muffiny, które będą wspaniałym pomysłem na smaczne śniadanie. Przygotuj je i ciesz się tym prostym i sycącym posiłkiem.

Dal z soczewicy
Dal to indyjskie określenie na warzywa strączkowe i potrawy z nich przyrządzane – spróbuj naszej wersji z soczewicą i ryżem.

Kanapka cała wspaniała
Pyszna różnorodność smaków do przygotowania w parę chwil: szpinak, kozi ser i schab ułożone na pysznej chrupiącej bułce.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Clam chowder — amerykańska zupa z małżami
Clam chowder to pożywna zupa, pełna małży, ziemniaków i aromatycznych przypraw. Zupa ta przygotowywana była przez rybaków jako rozgrzewający posiłek w okresie połowów. Jak ją zrobić? Sprawdź nasz przepis!

Królik w prawdziwkach z majerankiem i pieczonym topinamburem
Tym razem Karol zaserwował królika w prawdziwkach z pieczonym topinamburem. Koniecznie przygotuj to danie w swojej kuchni!

Rolady z łopatki z ziołami
Aromatyczne zioła, ostra musztarda Dijon, słodki miód i czarne oliwki to sekret wieprzowiny po śródziemnomorsku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Serbska zupa fasolowa
Doskonała zupa serbska z fasolą, paprykami w trzech kolorach oraz boczkiem – wypróbuj!

Rolada makowa
Delikatne ciasto i bakaliowa masa to pyszna wariacja na temat tradycyjnej paschy. Twoi goście będą pod wrażeniem!

Schab w sosie porowym z duszonymi grzybami
Spróbuj schabu w kremowym sosie z porami i aromatycznym farszem, pełnym przypraw oraz suszonych grzybów. To danie na każdą okazję!