Pistacjowy makaron naleśnikowy z karmelizowanymi śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie
Masz ochotę na naleśniki w nowej odsłonie? Skuś się na ten wyjątkowy makaron naleśnikowy z dodatkiem mąki pistacjowej, podany z aromatycznymi karmelizowanymi śliwkami i sosem czekoladowym.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NALEŚNIKOWE
Mączkę pistacjową rozdrabniamy jeszcze bardziej, aby stała się niemal pyłem. Następnie w wysokim naczyniu blendujemy mleko, jajka i mąkę pistacjową. Mąkę pszenną dodajemy stopniowo – zużycie całych 160 g może nie być konieczne. Na koniec ciasto doprawiamy cukrem waniliowym oraz odrobiną soli i dokładnie blendujemy z roztopionym masłem.
PRZYGOTOWUJEMY KARMEL
Dokładnie umyte śliwki przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Na patelnię wsypujemy część cukru i stopniowo dosypujemy więcej w tej części patelni, gdzie najszybciej się topi. Cukru nie mieszamy, jedynie kiedy zacznie się topić i nabierze ciemnozłotego koloru, delikatnie poruszamy patelnią, trzymając ją dość wysoko nad ogniem.
ŁĄCZYMY KARMEL Z SOKIEM
Do gotowego karmelu, na minimalnym ogniu, ostrożnie wlewamy sok pomarańczowy i gotujemy przez chwilę, aż sos się zredukuje. Następnie na patelnię dodajemy połówki śliwek, skórką do dołu. Owoce podgrzewamy chwilę w sosie, odwracamy je wnętrzem do dna i doprawiamy do smaku cynamonem.
PRZYGOTOWUJEMY SOS CZEKOLADOWY
Śmietankę podgrzewamy, wyłączamy ogień i dodajemy do niej połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Całość odstawiamy na chwilę, aż czekolada się rozpuści. Gotowy sos delikatnie studzimy.
SMAŻYMY MAKARON NALEŚNIKOWY
Ciasto naleśnikowe przelewamy do dyspensera do sosu. Następnie wyciskamy je na mocno rozgrzaną patelnię w położone blisko siebie, bardzo cienkie zygzaki. Makaron naleśnikowy smażymy z jednej strony, aż się zetnie, i obracamy go na drugą stronę dosłownie na kilka sekund.
PODAJEMY MAKARON
Jeśli śliwki w karmelu mocno przestygły, delikatnie je podgrzewamy. Makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem czekoladowym i układamy na nim skarmelizowane śliwki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
301463,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
75365,9 kcal
Tłuszcz
8226,7 g
Węglowodany
212,7 g
Błonnik
7,4 g
Białko
118,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gulasz węgierski
Wołowina, warzywa i odrobina cierpliwości – to sprawdzony przepis na doskonały gulasz!

Gulasz jednogarnkowy z warzywami i makaronem
Oto danie, które łatwo przygotujesz na biwaku – gulasz jednogarnkowy!

Gulasz z jelenia z kaszą
Wyjątkowe mięso wymaga odpowiedniego potraktowania. Zobacz, jak ugotować niezapomniany gulasz z jelenia.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mazurek kajmakowy
Przepis, dzięki któremu na Twoim stole pojawi się przepyszny mazurek kajmakowy i zachwyci Twoich gości lub domowników! Za pomocą termorobota MC Smart przygotujesz go szybko i sprawnie. Skorzystaj już teraz – z tego pełnego kajmaku, czekolady i orzechów – pomysłu na ciasto.

Imbirowe skrzydełka z grilla
Złociste skrzydełka z kurczaka przygotowane w orientalnej marynacie na bazie limonki, imbiru oraz papryczek chili.

Klopsy z dorsza w zalewie octowej
Na spływ kajakowy, na camping, na dłuższą wyprawę – klopsy rybne w zalewie octowej świetnie sprawdzą się w roli prowiantu na drogę! Sprawdź, jak je przygotować według przepisu Karola!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Łosoś spalony sianem z salsą z papryki
Łosoś spalony sianem? Poznaj tradycyjny przepis na rybę z dodatkiem salsy paprykowej. Aromatyczny i smakowity. Musisz tego spróbować!

Sernik ombre na zimno
Podejdź do deseru na chłodno i przygotuj pyszny sernik ombre z przepisu Pawła! Jest bardzo kremowy i pełen leśnych skarbów. Skusisz się?

Ciasto kawowo-wiśniowe
Ciasto kawowo-wiśniowe sprawdzi się zarówno na rodzinnych przyjęciach, jak i w słodkie weekendy!