Pizza długo dojrzewająca z szynką parmeńską • przepis • składniki • przygotowanie
Długo dojrzewająca pizza, której zjedzenie najlepiej zaplanować 3 dni wcześniej i która jest warta każdej minuty oczekiwania. Wypróbujcie ten przepis i zaskoczcie rodzinę i znajomych pyszną domową pizzą.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN DROŻDŻOWY
Do miski przesypujemy 1 szklankę mąki, dodajemy po pół łyżeczki soli i drożdży, a także pół szklanki wody. Składniki dokładnie mieszamy silikonową szpatułą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 8-12 godzin na kuchenny blat.
WYRABIAMY CIASTO NA PIZZĘ
Do drożdżowego zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie mieszamy. Następnie wyrabiamy je ręcznie przez ok. 10-15 minut. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 6-8 godzin, aż podwoi swoją objętość.
FORMUJEMY I PIECZEMY PIZZE
Kamień do pizzy rozgrzewamy wraz z piekarnikiem do temperatury 250°C. Ciasto dzielimy na porcje po ok. 230 g i nadajemy im kształt pizzy na wysypanej mąką stolnicy. Gotowe placki smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nich kawałki mozzarelli i przekładamy na kamień. Pizze pieczemy przez ok. 10-15 minut, aż ciasto się zarumieni, a ser roztopi.
PODAJEMY PIZZE
Każdą pizzę przed podaniem zostawiamy na kilka minut, aby delikatnie ostygła. Następnie dajemy na nią rukolę, szynkę parmeńską, oprószamy parmezanem i skrapiamy oliwą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4898,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
816,4 kcal
Tłuszcz
15,6 g
Węglowodany
129,4 g
Błonnik
3,6 g
Białko
31,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasta z makreli z chrzanem, ogórkiem i szczypiorkiem
Pyszna przekąska na zimno, idealna nie tylko do pieczywa: wędzona makrela połączona z aromatycznym chrzanem i ogórkiem.

Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
Klasyczne połączenie we włoskim stylu, czyli melon z szynką parmeńską! W dodatku podane z mozzarellą z bawolego mleka i odrobiną octów balsamicznych. Przygotuj sałatkę idealną na wiosnę.

Ziemniaki fondant
Ziemniaki fondant, czyli chrupiące na zewnątrz i rozpływające się w ustach! Wypróbuj ten przepis Kingi i spraw, że każde danie główne stanie się bardziej wykwintne.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Duszona sałata lodowa z wędzonym łososiem i z kremem z groszku
Rybny filet skąpany w zielonym sosie nie tylko wygląda intrygująco, ale i doskonale smakuje. Oryginalne, lekkie, pyszne!

Kotleciki szu szu
Kotleciki szu szu z kurczaka to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. Delikatne mięso kurczaka w aromatycznej i nietypowej panierce sprawia, że danie to jest świetną alternatywą dla klasycznego schabowego, nuggetsów czy innego rodzaju kotletów. Idealne zarówno na rodzinny obiad, jak i na przyjęcie ze znajomymi. Jak zrobić te pyszne kotleciki? Odkryj nasz przepis!

Roladki z grillowanego bakłażana z ricottą i gruszką
Sylwestrowe roladki z bakłażana zaproponowane przez Karola nie tylko estetycznie wyglądają, ale również obłędnie smakują dzięki farszowi z ricotty. Spróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ostre paluszki dyniowe z dipem
Paluszki z dyni? To nasza propozycja wytrawnej przekąski. Podaj je z pysznym dipem i zaskocz swoich gości smakowitym połączeniem.

Ciasto cynamonowe z jabłkami
Banalnie prosty sposób na ciasto o niebanalnym smaku oraz wyjątkowym zapachu cynamonu, jabłek i prażonych orzechów.

Ryż z mięsem mielonym i warzywami
Niezwykle prosty przepis na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad. Koniecznie wypróbuj podsmażane warzywa z mięsem mielonym i aromatycznymi dodatkami podane z ryżem. Jedz smacznie i fit!