Potrawka z kurczaka z fasolą • przepis • składniki • przygotowanie
Fasola, smażony boczek i kurczak skąpane w aromatycznym sosie curry. Pyszna angielsko-indyjska kompozycja smaków.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ DUŻE NACZYNIE
żeliwne lub żaroodporne tarkę Przygotowanie Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju.
NA ROZGRZANYM OLEJU
smażymy boczek pokrojony na mniejsze kawałki.
DO PODSMAŻONEGO BOCZKU
dodajemy marchewkę pokrojoną w duże, podłużne kawałki.
CAŁOŚĆ SMAŻYMY PRZEZ
4-5 minut, następnie przekładamy do naczynia żeliwnego za pomocą łyżki (tak żeby na patelni pozostał tłuszcz).
DO NACZYNIA Z
boczkiem i marchewką dodajemy niewielką ilość wody.
PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ I
dusimy na bardzo małym ogniu.
KURCZAKA MYJEMY, OSUSZAMY
a następnie porcjujemy tak, by uzyskać piersi z częścią skrzydełek, udka, podudzia i skrzydełka.
KAWAŁKI KURCZAKA DOPRAWIAMY
solą i mielonym, białym pieprzem.
NA TEJ SAMEJ
patelni, na której smażony był boczek z marchewką, smażymy kawałki kurczaka najpierw od strony skóry przez 2-3 minuty, następnie przez 2-3 minuty z drugiej strony.
PODSMAŻONE KAWAŁKI KURCZAKA
zdejmujemy z patelni na talerz.
NA PATELNIĘ, NA
której smażyliśmy kurczaka, wrzucamy curry, ostrą paprykę w proszku i świeży, obrany imbir starty na tarce o drobnych oczkach.
CAŁOŚĆ SMAŻYMY NA
małym ogniu.
NA PATELNI Z
przyprawami ponownie smażymy wcześniej podsmażone kawałki kurczaka, następnie dodajemy pomidory pelati, skórkę z limonki, odrobinę soli i pieprzu.
KURCZAKA Z POMIDORAMI
chwilę smażymy, następnie całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na marchewce i boczku, dodajemy niewielką ilość wody, całość zalewamy mleczkiem kokosowym.
GOTUJEMY NA MAŁYM
ogniu i redukujemy, czyli gotujemy ok. 40 MINUT NA: wolnym ogniu.
DO POTRAWKI DODAJEMY
fasolę odcedzoną z zalewy, kolendrę oraz delikatnie układamy zblanszowane wcześniej różyczki brokułu.
CAŁOŚĆ POSYPUJEMY POSIEKANĄ
ostrą papryczką i chwilę gotujemy, nie mieszamy.
NA TALERZ WYKŁADAMY
kawałki kurczaka, obok kurczaka układamy ugotowane warzywa.
KURCZAKA Z WARZYWAMI
polewamy sosem na bazie curry i mleczka kokosowego.
DEKORUJEMY PLASTERKAMI PAPRYCZKI,
posypujemy listkami świeżej kolendry. CAŁOŚĆ SKRAPIAMY SOKIEM: z limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5187,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1296,8 kcal
Tłuszcz
92 g
Węglowodany
38,1 g
Błonnik
79,9 g
Białko
79,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grillowane ślimaki z indyka
Kuszące grillowane ślimaczki z piersi indyka, skrywające w swym wnętrzu soczyste kawałki mango i plastry szynki.

Curry z kurczaka z jabłkiem, mango i mlekiem kokosowym
Wystarczą niecałe dwie godziny, by przenieść się do Tajlandii i spróbować typowej dla tej kuchni potrawy.

DALGONA COFFEE Z TARTĄ CZEKOLADĄ
Połączenie deseru i kawy – dalgona coffee z tartą czekoladą. Sprawdź, jak przygotować ten pyszny napój według przepisu Pawła Małeckiego!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Arabska sałatka ziemniaczana
Szybka i łatwa sałatka ziemniaczana to doskonały dodatek do obiadu i dań z grilla.

Purée z pieczonych ziemniaków
Kremowe purée z pieczonych ziemniaków z dodatkiem aromatycznego czosnku z pewnością pokochasz, tak jak my! Wypróbuj przepis Kingi!

Pikantne leczo ze schabem i cukinią
Bogactwo smaków i aromatów w jednym garnku! Wyjątkowy przepis łączący kuchnię polską, niemiecką i węgierską.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Żeberka w kapuście
Szukasz pomysłu na dobry obiad? Mało co może równać się smakowi tradycyjnych żeberek pieczonych w kapuście kiszonej. Ta potrawa to prawdziwy rarytas, a jej przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak może się wydawać. Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie tego dania, każdy z nich pozwalający na wydobycie z tego połączenia wszystkiego, co najlepsze.

Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
Pieczony kurczak w zupełnie nowej odsłonie – wypełniony farszem z kabanosów oraz chleba żytniego i pachnący rozmarynem!

Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Zupa meksykańska z mięsem mielonym to idealny pomysł na obiad inspirowany kuchnią odległego kraju. Sycąca, pożywna zupa z dodatkiem mięsa, pomidorów i fasoli dodaje energii na resztę dnia. Odkryjcie nasz genialny przepis na zupę inspirowaną smakami Meksyku!