Praliny piernikowe z marcepanem • przepis • składniki • przygotowanie
Przepis dla mistrzów cukierniczych wyrobów – praliny marcepanowe o pysznym świątecznym aromacie!

Czas przygotowania
360 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 40
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIKSUJEMY MASĘ
Śmietankę zagotowujemy z miodem, dodajemy przyprawę piernikową i pokruszone tabliczki czekolady, mieszamy do momentu całkowitego roztopienia się czekolady. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miękkie masło, miksujemy (staramy się tak miksować, aby nie napowietrzyć masy), a na końcu dodajemy 20 mlnalewki bakalioweji miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy.
FORMUJEMY PRALINY
Masę marcepanową zagniatamy z 20 mlnalewki bakaliowej, rozwałkowujemy między dwoma warstwami papieru do pieczenia, formując prostokąt (format A3). Jeżeli mamy ramkę do wykrojenia ciasta formatu A3, to delikatnie wciskamy ją w masę. W przeciwnym razie masę rozwałkowujemy, dopasowując wielkością do ramki, którą dysponujemy. Na tak przygotowaną masę w foremce wylewamy płynną masę, wyrównujemy i odstawiamy na ok. 3 godziny, następnie wstawiamy do lodówki na ok. 40 minut. Za pomocą ostrego noża kroimy praliny (na trójkąty, kwadraty lub prostokąty) i ponownie wstawiamy do lodówki.
TEMPERUJEMY CZEKOLADĘ
Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, co jakiś czas mieszając (bardzo ważne – czekolady nie możemy podgrzać do temperatury wyższej niż 45°C). Gdy czekolada rozpuści się, temperujemy ją. Możemy to zrobić na dwa sposoby.
DEKORUJEMY PRALINY
Oblane praliny dekorujemy temperowaną białą czekoladą (proces jej przygotowania jest taki sam jak w przypadku czekolady deserowej, ale temperatura schłodzenia wynosi 28°C) lub posypujemy orzechami bądź bakaliami.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CZEKOLADOWĄ
Do pojemnika miksującego wkładamy czekoladę i ją rozdrabniamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 8. Następnie czekoladę zgarniamy ze ścianek urządzenia, dodajemy śmietankę, miód i przyprawę piernikową. Całość gotujemy do rozpuszczenia się czekolady, wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / czas 4 minuty / temperatura 80°C / obroty 1. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy masło i miksujemy, wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / czas 20 sekund / obroty 8. Ok. 5 sekund przed końcem miksowania do czekolady dodajemy połowę nalewki bakaliowej. Gotową masę przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MARCEPANOWĄ
Do umytego pojemnika miksującego przekładamy masę marcepanową i wlewamy pozostałą nalewkę. Masę zagniatamy, wybierającprogram ugniatanie / miękkie ciasto / czas 2 minuty.
FORMUJEMY PRALINY
Masę rozwałkowujemy między dwoma warstwami papieru do pieczenia, formując prostokąt (format A3). Jeżeli mamy ramkę do wykrojenia ciasta formatu A3, to delikatnie wciskamy ją w masę. W przeciwnym razie masę rozwałkowujemy, dopasowując wielkością do ramki, którą dysponujemy. Na tak przygotowaną masę w foremce wylewamy płynną masę, wyrównujemy i odstawiamy na ok. 3 godziny, następnie wstawiamy do lodówki na ok. 40 minut. Za pomocą ostrego noża kroimy praliny (na trójkąty, kwadraty lub prostokąty) i ponownie wstawiamy do lodówki.
TEMPERUJEMY CZEKOLADĘ
Do pojemnika miksującego wkładamy czekoladę i ją rozdrabniamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 8. Następnie zgarniamy ją ze ścianek urządzenia i podgrzewamy, wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 4 minuty / temperatura 40°C / obroty 1. Po tym czasie czekoladę ponownie ściągamy ze ścianek i podgrzewamy jeszcze raz, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / temperatura 40°C / obroty 1. Gotową przelewamy do miseczek.
OBLEWAMY PRALINY CZEKOLADĄ
Gdy czekolada jest gotowa, za pomocą dwóch widelców oblewamy praliny, zanurzając je najpierw w czekoladzie, a następnie, przekładając z widelca na widelec, dokładnie oblewamy czekoladą jeszcze raz i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
DEKORUJEMY PRALINY
Oblane praliny dekorujemy temperowaną białą czekoladą (proces jej przygotowania jest taki sam jak w przypadku czekolady deserowej, ale temperatura schłodzenia wynosi 28°C) lub posypujemy orzechami bądź bakaliami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5574,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
139,4 kcal
Tłuszcz
8,1 g
Węglowodany
14,1 g
Błonnik
0,4 g
Białko
1,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tiramisu z krówkami, malinami i solą morską
Jeżeli uwielbiasz tiramisu, a połączenie słodkiego karmelu z odrobiną soli jest Twoim ulubionym, to specjalnie dla Ciebie stworzyliśmy ten przepis!

Pieczone udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami
Marynowane w miodzie i cytrynie kawałki kurczaka oraz pieczone ziemniaczki. Coś prostego, coś smacznego!

Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem
Lubisz nieoczywiste połączenia? Wypróbuj wyrafinowany przepis na piersi kaczki z aksamitnym czekoladowym sosem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Stefanka — ciasto miodowe z kremem z kaszy manny
Stefanka to wyjątkowe miodowe ciasto podobne do popularnej w Czechach Marlenki. Warstwowe ciasto przełożone aksamitnym kremem z kaszy manny i powidłami, zachwyca swoją prostotą i złożonym smakiem. Poznaj nasz przepis na bajecznie pyszną stefankę!

Ciasto Snickers
Ciasto Snickers to słodki przysmak, który doskonale naśladuje smak wnętrza tego kultowego batona. To świetna propozycja dla wszystkich miłośników połączenia kajmaku i orzechów. Poznajcie nasz przepis na pyszne, domowe ciasto Snickers!

Ciasto michałek
Czy kiedykolwiek marzyłeś, żeby ulubione cukierki zamienić w ciasto? Ciasto michałek to spełnienie tych słodkich pragnień – intensywnie czekoladowe, z dodatkiem kawałków słynnych polskich pralinek, które nadają mu wyjątkowy smak i konsystencję. To doskonały wybór na każdą okazję, a jego przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczona karkówka z piekarnika - na dziko
Skorzystaj z przepisu Karola i przyrządź pyszną pieczoną karkówkę, która z pewnością zasmakuje Twojej rodzinie.

Domowe pastrami
Długo wędzone, domowe pastrami z mięsa wołowego nada charakter każdej kanapce! Przygotuj je samodzielnie według przepisu Karola i podaj w burgerze inspirowanym kuchnią Ameryki!

Wegański tort bezowy
Kinga Paruzel to mistrzyni wegańskich wypieków! Tym razem przygotowała bezę z wody po ciecierzycy z kremem malinowym z mleczka kokosowego!